Provincie Limburg

Slimmer, selectiever en doelmatiger voor een sterker Limburg

Slimmer, selectiever en doelmatiger voor een sterker Limburg

Vrijdag 26 september presenteerde gedeputeerde Financiën, Mark Verheijen, het eerste huishoudboekje van het in mei 2011 aangetreden provinciebestuur

De coalitiepartners hebben de heldere boodschap van de Limburgse kiezers begrepen en die tot uitdrukking gebracht in het coalitieakkoord `Meer Limburg, minder overheid'. Deze nieuwe wind is ook te merken in het huishoudboekje van de Provincie. Er worden duidelijke keuzes gemaakt en er wordt slimmer en doelmatiger gewerkt. Dat alles met als doel om Limburg sterker te maken. De grootte van het huishoudboekje voor 2012 is 604 miljoen euro.

2012 spannend maar moeilijk jaar

Gedeputeerde financiën Mark Verheijen: "Het jaar 2012 belooft een spannend jaar te worden; een spannend en tegelijkertijd ook moeilijk jaar. De economische ontwikkelingen in de wereld zullen ook onze provincie en onze inwoners raken. Met deze vooruitzichten bieden wij, op deze vrijdag na Prinsjesdag, onze begroting 2012 aan.".

Volgens gedeputeerde Verheijen is de Provincie meer dan welke andere overheidslaag ook verantwoordelijk en in staat sturing te geven aan de lange termijnontwikkelingen in de regio. Mark Verheijen: "Juist de lange termijnontwikkelingen moeten ervoor zorgen dat de Limburgse samenleving de uitdagingen in de komende decennia aan kan. Aan de andere kant kunnen we onze ogen niet sluiten voor de korte termijn behoeftes en uitdagingen waarvoor de huidige moeilijke economische conjunctuur ons stelt. Tal van vragen zullen op het bordje van de Provincie terechtkomen. Daar komt bij dat ook onze eigen provinciale begroting vol onzekerheden zit. Ondanks onze gezonde financiële positie zal een deel van de noodzakelijke rijksbezuinigingen ook op ons bordje terecht komen. In die situatie wordt er veel gevraagd van ons als provinciale politici."

Inhoudelijke keuzes

De inhoudelijke keuzes, bestuurlijke aanpak en financiële vertaling in de begroting sluiten volledig aan bij het motto van deze coalitie `Meer Limburg, minder overheid'. Een leefbaar en zorgzaam Limburg, extra impulsen aan openbaar vervoer voor specifieke doelgroepen, verbinding van onze culturele waarden en identiteit met ons erfgoed aan natuur en monumenten, een scherpe focus op innovatie in onze economie, aanscherping van de inzet van ons ruimtelijke instrumentarium en een optimale waterketen.

Rol van de Provincie

Dit College kiest ervoor in de eerste plaats een dienende overheid te zijn die aansluit op de initiatieven vanuit de Limburgse samenleving. Dit wil zeggen dat men niet op de stoel van andere overheidspartners gaat zitten en geen verantwoordelijkheden van de private sector overneemt, maar partnerships versterkt en verbreedt waardoor meer slagkracht en minder bestuurlijke drukte resulteert.

Slanker maar sterker

De versobering en afbouw van beleid, een algehele efficiencyslag en de nieuwe aanpak als gevolg van de implementatie van "Toekomstvast" zijn de lijnen die worden benut om de Provincie als organisatie in deze coalitieperiode slanker maar sterker te maken.

Bijlage: `Begroting 2012 in een oogopslag'