Gemeente Harenkarspel


Publicatie inzake principeverzoek uitbreiding Van Blanckendaell Park

Gemeente Harenkarspel heeft een verzoek ontvangen van het Van Blanckendaell Park inzake uitbreidingsplannen van dit park. Nu dit verzoek is gedaan, wil de gemeente eerst van inwoners en andere betrokkenen weten wat zij van de geplande uitbreiding vinden.

Het gaat om een principeverzoek.
Dat betekent dat niet alle plannen al in detail zijn ingeleverd. Er wordt alleen aan het gemeentebestuur gevraagd of zij positief staan tegenover de wens tot uitbreiding. Burgemeester en wethouders staan er in principe welwillend tegenover, maar willen pas een standpunt innemen (en exacte voorwaarden stellen) na het advies van de dorpsraad te hebben gehoord. In verband daarmee houdt de dorpsraad een bijeenkomst op 29 september 2011, vanaf 19.30 uur in dorpshuis AHOY, Dorpsstraat 37 in Tuitjenhorn, waarop omwonenden en andere genteresseerden hun mening kunnen geven.

Uiteindelijk bepaalt de gemeenteraad of zij wil instemmen met het principeverzoek van Blanckendaell park. Als dat zo is, volgt nog een echte aanvraagprocedure. In zon procedure wordt altijd een officile gelegenheid tot inspraak gegeven.

De reden van het verzoek is de behoefte aan een meer veelzijdige en ruimtelijke zoo. De ontwikkeling is nodig om bezoekersaantallen te behouden en de verblijftijd te verlengen. Met de plannen wordt meer ruimte gegeven voor de dieren (wetgeving)

Waar bestaat het plan uit.
Het principeverzoek betreft het uitbreiden van de bestaande dierentuin, zowel noordelijk langs de Veilingweg als zuidelijk richting Delftweg. Hieronder treft u een schets uit het principeverzoek schets

De zuidelijke locatie wordt beoogd als een toekomstige savanne waar Afrikaanse dieren gehouden worden. De noordelijke locatie wordt beoogd als een waterrijk deel waar plaats is voor typische Nederlandse dieren die voorkomen aan de kust. Daarnaast worden per werelddeel bepaalde dieren getoond in de dierentuin. Het principeverzoek voorziet ook in een uitbreiding van de parkeerruimte.

De aanvrager overweegt ook nog alleen het zuidelijk deel te ontwikkelen of eerst het zuidelijk deel en daarna het noordelijk deel.

Bij de volledige uitbreiding groeit de dierentuin van 5 naar ongeveer15 hectare. Bij een uitbreiding met alleen het zuidelijk deel zal de dierentuin ongeveer 10 hectare groot worden.

In het principeverzoek wordt aangegeven dat het totale toekomstige bezoekersaantal wordt ingeschat bij volledige invulling op maximaal 200.000 bezoekers per jaar.

De stichting geeft aan te willen voldoen aan alle wettelijke normen op gebied van geluid, geur en andere milieuaspecten. In het principeverzoek staat dat er nu maximaal 25.000 autos per jaar komen De stichting verwacht ook dat de toename aan autoverkeer (met maximaal 20 %) naar alle waarschijnlijkheid nergens tot nieuwe verkeersknelpunten zal leiden. Een goede routing naar het dierenpark, waarbij gevoelige wegen gemeden worden, is een middel om verkeershinder verder te voorkomen, aldus de aanvrager.

Het principeverzoek kunt u inzien op deze site onder Wonen, Welzijn en Zorg.- Wonen-uitbreiding Blanckendaell. Hier zijn ook meerdere bijlagen in te zien.


Gemeente Harenkarspel
Gemeentehuis :
Oostwal 2,
1747 EZ Tuitjenhorn
Postbus 10,
1749 ZG Warmenhuizen
Telefoon 0226-396600