Interprovinciaal Overleg (IPO)

Andere IPO websites

HomeNieuwsProvincies positief over SVIR

Provincies positief over SVIR

23 september 2011

De provincies zijn positief over het nieuwe rijksbeleid in een gezamenlijke door IPO ingediende zienswijze op de Structuurvisie infrastructuur en ruimte (SVIR). De nieuwe rijksdoelen voor ruimtelijk-economische structuur, bereikbaarheid en kwaliteit van de leefomgeving zien zij als integrale inzet voor het versterken en behouden van het vestigingsklimaat. In die zienswijze is aangegeven hoe de provincies vorm en inhoud willen geven aan de decentralisatie van het ruimtelijk-economisch beleid.

Tegelijk signaleert het IPO dat het rijksbeleid nog onvoldoende consistent is over de duidelijke positionering van de provinciale taken, bijvoorbeeld rondom windenergie, de ondergrond en de afstemming op de woonvisie van het kabinet.

De provincies zijn positief over het nieuwe rijksbeleid in een gezamenlijke door IPO ingediende zienswijze op de Structuurvisie infrastructuur en ruimte (SVIR). De nieuwe rijksdoelen voor ruimtelijk-economische structuur, bereikbaarheid en kwaliteit van de leefomgeving zien zij als integrale inzet voor het versterken en behouden van het vestigingsklimaat. In die zienswijze is aangegeven hoe de provincies vorm en inhoud willen geven aan de decentralisatie van het ruimtelijk-economisch beleid. Tegelijk signaleert het IPO dat het rijksbeleid nog onvoldoende consistent is over de duidelijke positionering van de provinciale taken, bijvoorbeeld rondom windenergie, de ondergrond en de afstemming op de woonvisie van het kabinet.Over de Woonvisie is in overleg met Minister Donner eerder deze maand vastgesteld dat de nationale doelen en toelichting van de SVIR leidend zijn voor de uitwerking in de Woonvisie. Dat houdt in dat de decentralisatie afspraken uit het Bestuursakkoord over de regierol van de provincie in de woningbouwprogrammering onverkort blijven gelden.

Voorts heeft het IPO, gelet op de decentralisatie van de EHS, voorbehoud bij het rijksbeleid en de wettelijke regels voor de EHS. Inmiddels is daarover een onderhandelingsakkoord, waarvan de uitkomsten na acceptatie moeten worden vertaald in de nieuwe structuurvisie.

Over toezicht geeft het IPO in de zienswijze aan dat provincies de lijn van het rijk, om vooraf geen toezicht meer uit te oefenen op bestemmingsplannen, niet volgen. De provincies blijven in het belang van een goede ruimtelijke ordening gebruik maken van de instrumenten die de Wet ruimtelijke ordening biedt.

Het IPO licht haar zienswijze toein de hoorzitting op 28 september a.s. in de Tweede Kamer.

Bestanden

application/pdf icon Reactie IPO SVIR AMVB Ruimte Dossier:
RO & Wonen