Gemeente Eindhoven

Eindhoven wordt lid van Global Design Cities Organisation (GDCO)

Burgemeester Van Gijzel tekent op 26 september, tijdens zijn werkbezoek aan Taiwan en China, het lidmaatschap van de Global Cities Design Organisation (GDCO). Dat gebeurt tijdens de zogeheten Inaugural General Assembly in Yangzhou. Doelstelling van GDCO is de organisatie van de jaarlijkse Global Design Cities Summit als platform voor gewenste kennisuitwisseling met een focus op Urban Design.

Door zich aan te sluiten bij de GDCO bevestigt Eindhoven op het gebied van Design tot de wereldtop te horen. Andere steden die uitgenodigd zijn om lid te worden zijn Amsterdam, Ankara, Bangkok, Bejing, Buenos Aires, Kaapstad, Eindhoven, Florianopolis, Graz, Guangdong, Ghuangzhou, Hamburg, Hangzhou, Helsinki, Hongkong, Istanbul, Jakarta, Jundiai, Kobe, Lissabon, Manazuru, Montreal, Nagoya, Nairobi, Qingdao, Rotterdam, Seoul, Shenzen, Taipei, Turijn, Yangzhou en Yanji.

Ieder jaar kan een van de partnersteden zich kandidaat stellen om `president city' te worden. De uitverkoren stad organiseert dat jaar de summit. De GDCO is een netwerk van wereldsteden die behalve de jaarlijkse summit ook een tweejaarlijkse General Assembly houden. Die assembly waar burgemeesters elkaar ontmoeten is, los van de inhoudelijke doelstelling, uit relationeel oogpunt een interessant netwerk op mondiaal burgemeestersniveau.

Werkbezoek Taiwan en China

Burgemeester Van Gijzel legt van 21 september tot en met 28 september een werkbezoek af in Taiwan en China. Beide landen zijn geïnteresseerd in de manier waarop er in de regio Brainport Eindhoven (dit jaar uitgeroepen als slimste regio van de wereld) wordt samengewerkt om top-technologische producten te ontwikkelen. Naast technologie is ook design een belangrijk onderdeel van het werkbezoek aan Azië. Vertegenwoordigers van de stad Taipei (in de race om World Design Capital te worden) willen graag informatie over de manier waarop Eindhovens Dutch Design een rol speelt in de ontwikkeling van de stad én over de manier waarop Eindhoven heeft meegedaan aan de bid voor World Design Capital 2012.

Op 25 september opent de burgemeester het Van Gogh Friendshippark in de Chinese stad Nanjing, sinds 1985 zusterstad van Eindhoven. Nanjing heeft ongeveer 8 miljoen inwoners en is de hoofdstad van de provincie Jiangsu. Nanjing heeft een ver ontwikkelde markt en een sterk economisch profiel dat lijkt op het profiel van Brainport regio Eindhoven: sectoren als ict, automotive en design zijn volop in ontwikkeling. Nauwe samenwerking tussen Nanjing en Eindhoven is daardoor logisch. Van Gijzel en de burgemeester van Nanjing tekenen beiden een Memorandum of Understanding waarin staat dat beide steden willen samenwerken op het gebied van onderwijs, wetenschap en technologie, economische zaken en research en development.