Ingezonden persbericht


DE BALIE BERICHT

Dood aan mezelf!
Deel 1 in de drieluik 'Op leven en dood'

23 sep / gesprek / 20.00 uur / ¤ 7,50 / ¤ 5 met korting ng (CJP/Studenten/Stadspas/65+)

In een reeks van drie avonden stimuleert De Balie het debat op samenlevingsniveau over complexe en ingrijpende thema's als zelfdoding, euthanasie en abortus. Deze zware onderwerpen blijven altijd relevant, maar zo ook het taboe dat er op rust. In alle rust en nuance wil De Balie deze onderwerpen met nabestaanden, betrokkenen, publiek en experts bespreken. Op 23 september is het onderwerp zelfmoord.

Alex is 29 jaar, komt uit Den Haag en wil een einde aan zijn leven maken. Hij is niet de enige, naar schatting zijn er tienduizenden mensen met suïcidale neigingen. Al jaren worstelen mensen met deze ingrijpende gevoelens waarbij hun oordeel over het leven desastreuze gevolgen kan hebben. Daarbij gaat het niet in alle gevallen om dezelfde oorzaken. Is er sprake van een langdurige depressie of van kortstondige paniek? Of is het leven nooit geworden wat men er van verwachtte? Elk geval blijft voor naasten en samenleving lastig te begrijpen. Hulp bieden is moeilijk, een luisterend oor ook. Wat kan Alex doen? En hoe moet zijn omgeving en de maatschappij hierop reageren? Kan hij ergens aankloppen voor hulp en is er hoop voor hem? Hebben deze mensen simpelweg een hekel aan het leven of spreekt er juist een enorme hoeveelheid passie uit het onderwerp? In een avondvullend programma wordt samen met de zaal, experts en ervaringsdeskundigen gesproken over zelfmoord. Middels dit programma en deze specifieke opzet probeert De Balie een lans te breken voor deze complexe thematiek. Op genuanceerde wijze, met respect voor betrokkenen en het onderwerp, wil De Balie in alle rust spreken over zelfmoord.

Daarnaast biedt De Balie mensen ook expliciet de ruimte hun verhaal te vertellen. Dit kan op de avond zelf, of u kunt contact opnemen met programmamaker david.glas@balie.nl

Met o.a. auteur Joost Zwagerman (o.v.), Ton Vink (filosoof en hulpverlener bij stichting De Einder), Alex, en Bregje Spijker (onderzoeker aan de VU).

Drieluik: Op leven en dood
Vrij 23 sep: Dood aan mezelf!
Vrij 30 sep: Recht op mijn dood!
Ma 10 okt: Het recht van de foetus

Noot voor de redactie:

onderstaande informatie is

Ingezonden persbericht