Universiteit Twente

Cultuur: Slagwerk Den Haag - Drie

26 september 2011 Tijd: 12:35 - 13:35

Slagwerk Den Haag brengt met 'Drie' een uitgesproken helder lunchprogramma dat de vele facetten en diversiteit van het slagwerk toont in zes korte en recente muziekstukken.

Hout, metaal en vel; drie materialen waarvan slagwerkinstrumenten gemaakt worden. Tijdens de voorstelling Drie spelen drie slagwerkers van Slagwerk Den Haag drie trio's en drie solo's op deze drie materialen. Om en om. Hierdoor ontstaat er een mooi spanningsveld tussen het strakke trio-spel en de virtuoze vrijheid die elke speler als solist heeft.

Van het hypnotiserende XY van Michael Gordon (van het fameuze New Yorkse collectief Bang on a Can), via het speelse Drama waarin Guo Wenjing Chinese operabekkens anders toepast dan in de honderden jaren ervoor, naar het explosieve werk Enclosure van de Mexicaan Hugo Morales voor solo-cajon met live elektronica.

En van de heldere essentie in ritme en klank die Maarten Altena in Table Piece aanbrengt op simantra's (klinkende balken), via J (het Chinese teken voor 'ding' en eerste initiaal van de slagwerker voor wie het is geschreven) van Suk-kuen Ann Leung uit Hong Kong, tot Chakra van de Zuid-Afrikaan Kevin Volans voor 24 trommels als een enerverende en transcendente afsluiting.

Deze voorstelling begint om 12.35 en is geprogrammeerd in het kader van Broodje Cultuur: elke maandag in de middagpauze een voorstelling. Voor meer informatie zie: www.cultuur.utwente.nl / 053-489 8002.