Raad van State


maandag 26 september 2011
10.00 uur
Zitting over de vaststelling door de gemeenteraad van Lelystad van het bestemmingsplan 'Buitengebied 2009'. Het plan heeft betrekking op het hele buitengebied van de gemeente Lelystad en is opgesteld in samenhang met het aanwijzingsbesluit voor de luchthaven Lelystad. Een aantal inwoners van de gemeente, de stichting Flevo-landschap en de Gasunie komen tegen het bestemmingsplan in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Een van de inwoners is het er niet mee eens dat hij geen tweede bedrijfswoning kan bouwen op zijn terrein aan de Eendenweg. Die zou noodzakelijk zijn voor de ontwikkeling van zijn bedrijf. Ook verzet hij zich ertegen dat hij geen windturbines van 150 meter hoog op zijn terrein kan plaatsen vanwege de uitbreiding van de luchthaven Lelystad. De stichting wil graag een uitkijktoren plaatsen in het natuurpark Lelystad maar het bestemmingsplan maakt dit niet mogelijk. Een eerder bestemmingsplan zou dit nog wel hebben toegestaan. Gasunie komt tegen het plan in beroep, omdat op de planverbeelding ten onrechte gasleidingen ontbreken. De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State behandelt op 29 september a.s. de zaak over het aanwijzingsbesluit voor de luchthaven. (zaaknummer 201004560/1)
10.00 uur
Zitting over de vaststelling door de gemeenteraad van Eersel van het bestemmingsplan 'Buitengebied'. Het plan heeft betrekking op het hele grondgebied van de gemeente, met uitzondering van de dorpen Wintelre, Knegsel, Eersel,, Duizel en Steensel. Een groot deel van de bezwaren van inwoners van de gemeente is gericht tegen de bestemming die hun recreatiewoningen of 'burgerwoningen' hebben gekregen. Zo is het voor een aantal inwoners niet meer toegestaan permanent in hun recreatiewoningen te wonen. Andere inwoners vinden dat in het plan bepaald had moeten worden dat het pand waarin zij al langere tijd wonen, bewoond mag worden. De minister van Defensie vindt dat in het plan te weinig rekening is gehouden met de belangen van de militaire luchtvaart bij luchthaven Eindhoven. Zo laat het plan volgens hem binnen de zogenoemde obstakelvrije zones ontwikkelingen toe die het gebruik van vliegbasis Eindhoven ernstig kunnen belemmeren. Verder had volgens de minister een groter gebied moeten worden aangewezen waarin hoge gebouwen niet zijn toegestaan, omdat een bouwhoogte van ruim 62 meter en hoger verstorend kunnen werken voor het Instrumental Landing System (ILS) dat op de vliegbasis gebruikt wordt. Vanwege de grote groep van bezwaarmakers wordt de zaak op drie zittingsdagen behandeld. De zitting zal worden voortgezet op 27 en 28 september 2011. (zaaknummer 200908600/1)

11.00 uur

Zitting over de milieuvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Vlaardingen heeft verleend aan DFDS Seaways voor het veranderen van een terminal voor veerdiensten voor vrachtwagentrailers en koeltrailers aan de Vulcaanweg in Vlaardingen. De vergunning maakt uitbreiding mogelijk van de terminal op een aangrenzend bedrijventerrein. Ook mag een derde aanlegsteiger worden aangelegd en kunnen er meer op- en overslagactiviteiten plaatsvinden. Drie omliggende bedrijven zijn tegen de vergunning in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Deze bedrijven liggen samen met de terminal van DFDS Seaways op een zogenoemd 'gezoneerd industrieterrein'. Dit betekent dat voor alle bedrijven gezamenlijk is bepaald hoeveel geluid mag worden geproduceerd in de zone rondom het bedrijventerrein. De bedrijven zijn bang dat zij door de uitbreiding van de terminal zelf minder geluid mogen produceren. Dat zou hun bedrijfsvoering naar eigen zeggen kunnen schaden. Daarom verzoeken zij de Raad van State de vergunning, in afwachting van een definitieve uitspraak in het geschil, voorlopig te schorsen. (zaaknummer 201105588/2)

14.00 uur

Vooraankondiging van de uitspraken in hoofdzaken (bodemprocedures) die de Afdeling bestuursrechtspraak op woensdag om 10.15 uur openbaar zal maken. Ga naar deze pagina voor een selectie van de meest in het oog springende uitspraken. Of ga naar deze pagina voor een volledig overzicht van de uitspraken.

14.30 uur

Zitting over het verzoek van Noblesse Proteins uit Surhuisterveen aan de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State om een eerder getroffen voorlopige voorziening op te heffen. De Raad van State heeft in augustus 2010 de milieuvergunning van het bedrijf geschorst die het college van gedeputeerde staten van Drenthe aan haar had verleend. Het gaat om een vergunning voor een verwerkingsbedrijf van pluimveeslachtafval aan de Ambachtsweg in Wijster. De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State had de vergunning geschorst, omdat het provinciebestuur niet had beoordeeld of voor de aangevraagde activiteiten een milieueffectrapport moest worden gemaakt. Het bedrijf wil dat de schorsing wordt opgeheven, omdat deze beoordeling inmiddels heeft plaatsgevonden. (zaaknummer 201006895/4)