Gemeente Oisterwijk

Definitieve brug voor langzaam verkeer over Voorste Stroom

Het college van Oisterwijk heeft besloten een definitieve brug aan te leggen voor langzaam verkeer over de Voorste Stroom ter hoogte van de Willem de Zwijgerlaan in de wijk Westend. Dit besluit is onder meer genomen naar aanleiding van de uitslag van een enquête onder wijkbewoners in het voorjaar van 2011.

Het college vindt aanleg van de brug belangrijk. De brug biedt een korte en aantrekkelijke route naar de sportcomplexen en medische diensten. De brug stimuleert (recreatief) fietsverkeer en komt de verkeersveiligheid ten goede, zeker voor inwoners vanuit Westend en Pannenschuur. Bovendien blijkt uit de enquête dat er veel draagvlak is onder wijkbewoners; 84% van de respondenten is voor de aanleg van de brug.

Voor de aanleg van de brug zijn al eerder financiële middelen gereserveerd. Bovendien vraagt het college een subsidie aan bij de Provincie. De verwachting is dan ook dat de brug binnen bestaande budgetten gerealiseerd kan worden.

Achtergrond

Al sinds 2004 zijn er plannen om een fietsbrug aan te leggen tussen de Willem de Zwijgerlaan en het sportcomplex Den Donk. Tijdens de bouw van Brede School de Coppele is deze brug aangelegd om verkeersveilig langzaam verkeer te kunnen regelen voor leerlingen van de Coppele die naar de tijdelijke locatie aan de Sportlaan moesten. Omwonenden waren tegen de aanleg van de brug. Met hen is toen afgesproken dat de brug weer verwijderd zou worden als de bouw van Brede School de Coppele was afgerond. Dit is ook gebeurd, tot teleurstelling van veel wijkbewoners. Dit was voor het college aanleiding voor de enquête.