Waterschap Brabantse Delta


Eerste vergunning voor boerderij op terp in Overdiepse Polder uitgereikt

Publicatiedatum : 26 september 2011

Tijdens de open dag in de Overdiepse Polder op zaterdag 24 september verraste wethouder J. van Groos van de gemeente Waalwijk de familie Broekmans door hen de eerste goedgekeurde omgevingsvergunning te overhandigen. Dit betekent dat zij nu officieel groen licht hebben gekregen om binnenkort met de bouw van hun nieuwe boerderij op de terp te beginnen.

Acht boerderijen

De blijvers in de polder zijn zelf druk aan de slag met de bouwplannen voor hun nieuwe boerderij. Dit is een veelomvattend proces, waarbij het soms schipperen is met wat wenselijk en mogelijk is. Bij de gemeenten Geertruidenberg en Waalwijk zijn op dit moment vijf aanvragen voor een omgevingsvergunning in behandeling. Uiteindelijk komen er acht nieuwe boerderijen op terpen in de Overdiepse Polder. Hoewel elke boerderij zijn eigen invulling krijgt, is het wel de bedoeling dat er een zekere architectonische eenheid gaat ontstaan. In 2014 moeten alle nieuwe boerderijen gereed zijn.

Uitreiking van de eerste goedgekeurde omgevingsvergunning aan inwoners van toekomstige terp in Overdiepse Polder

Foto: Henri Cormont/Inzicht Foto

Veel belangstelling voor open dag

De eerste open dag in de Overdiepse Polder trok dit weekend zo'n tweeduizend belangstellenden. Bezoekers konden na het bekijken van een film over de polder al fietsend, steppend, varend, wandelend of met de paardentram de terpen bekijken. Langs de route stonden diverse standjes opgesteld waar informatie over het terpenplan, Ruimte voor de Rivier, en partners gegeven werd. Bij de stand van de aannemer was het een drukte van belang met kinderen die mee konden rijden met de minigraafmachine en een dumper. Ook de botenroute naar het defensieterrein was erg in trek. Op het defensieterrein kregen bezoekers een rondleiding en konden kinderen kajakken. De boerderijen waar de bedenkers van het terpenplan tussen de kalfjes tekst en uitleg gaven, trokken eveneens veel bezoekers. Het mooie weer zorgde ervoor dat veel mensen op de fiets kwamen.

Ruimte voor de rivier

In de afgelopen eeuwen hebben de rivieren steeds minder ruimte gekregen. Ook regent het vaker en harder waardoor de rivieren steeds meer water moeten verwerken. Het rijksprogramma `Ruimte voor de rivier' omvat meer dan 30 projecten langs het rivierengebied in Nederland, die ruimte voor water creëren. Eén van de plaatsen waar het water de ruimte krijgt, is de Overdiepse Polder bij Waspik in Noord-Brabant. In de Overdiepse Polder werken Rijk, provincie, gemeenten, waterschap, inwoners en ondernemers nauw samen. Waterschap Brabantse Delta zorgt voor de uitvoering van medio 2010 tot eind 2015.

Kijk voor meer informatie, filmpjes en foto's naar www.overdiepsepolder.nl

-