Belgische Federale Overheid


Liever te laat dan nooit

Datum: 26 september 2011

Image Een te hoge snelheid blijft één van de grote verantwoordelijken voor het aantal dodelijke verkeersslachtoffers (30 % van de verkeersdoden). Daarom organiseert het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid (BIVV) van 26 september tot 23 oktober 2011 een nieuwe campagne rond het thema snelheid. Met de slogan 'Liever te laat dan nooit' wil het BIVV de bestuurders doen inzien dat ze door snel te rijden veel risico's nemen voor niets.

Uit de verkeersveiligheidsbarometer van het BIVV blijkt dat het aantal verkeersdoden op onze wegen blijft dalen. In het jaartotaal van juni 2011 werden 7,1 % minder dodelijke verkeersslachtoffers ter plaatse opgetekend ten opzichte van het jaartotaal van juni 2010 (van 807 naar 750 dodelijke ongevallen). De daling stabiliseerde echter de laatste maanden en dit vroeg om een nieuwe inspanning om die positieve tendens in stand te houden. Dankzij de Bob-campagnes zijn veel bestuurders zich bewust van de risico's van alcohol achter het stuur. De risico's die snelheid met zich meebrengt worden echter nog steeds onderschat. Daarin moet deze nieuwe campagne verandering brengen.

De campagne loopt vanaf oktober op de radio en langs de wegen maken affiches automobilisten bewust van de gevolgen van overdreven snelheid. De 3 000 grootste bedrijven en ondernemingen in de bouwsector krijgen extra aandacht. Zij krijgen een mailing met een voorstel voor materiaal waarmee ze hun personeel kunnen sensibiliseren voor de gevaren van snelheid.