Gemeente Maasgouw


Samenwerking gemeenten op bodemgebied heeft meerwaarde voor burgers en bedrijven

Portefeuillehouders Milieu ondertekenen nota bodembeheer

De portefeuillehouders milieu van de gemeenten Maasgouw, Roermond, Beesel en Leudal hebben op 16 september jl. de Nota bodembeheer Regio Maas & Roer officieel ondertekend.

De Nota bodembeheer is tot stand gekomen door nauwe samenwerking en afstemming tussen de eerder genoemde gemeenten. Het is de bedoeling dat de gemeenten Echt-Susteren en Roerdalen in de loop van 2012 ook aansluiten. De Nota geeft op een eenvoudige en eenduidige manier invulling aan het gemeentelijk bodembeleid. Dit gebeurt o.a. door het hergebruik van grond uit de regio te stimuleren. Uitgangspunt is dat een bodem geschikt moet blijven voor de functie die er op wordt uitgeoefend.

Het voordeel van de nieuwe nota bodembeheer is dat grond die vrijkomt bij een (bouw)werk binnen de deelnemende gemeenten hergebruikt mag worden zonder de grond eerst te laten keuren. De belangrijkste voorwaarde hierbij is dat de grond niet afkomstig mag zijn van een verdacht verontreinigd perceel. Het hergebruik van de grond moet daarom wel eerst bij het bodemloket worden gemeld via
www.meldpuntbodemkwaliteit.agentschapnl.nl zodat er nagegaan kan worden of het perceel verdacht is. Het grote voordeel van de samenwerking met de andere gemeente is dat voor alle gemeenten hetzelfde beleid geldt en dat het gebied waarbinnen grond mag worden hergebruikt veel groter is. Als de grond buiten de gemeenten van de Regio Maas & Roer hergebruikt gaat worden moet wel eerst een partijkeuring worden gedaan.

Een ander bijkomend voordeel voor burgers en bedrijven is dat er straks ook minder bodemonderzoeken nodig zijn bij omgevingsvergunningen. Er moet wel altijd een vooronderzoek worden gedaan. In het algemeen kan gesteld worden dat door het vaststellen van de Nota bodembeheer er minder volledige bodemonderzoeken en/of partijkeuringen nodig zijn. Dat levert een kostenbesparing op terwijl de bodem net zo schoon blijft als nu het geval is.

* Nota bodembeheer.pdf (510,91 KB)

Publiekscentrum | Markt 36 Maasbracht | Telefoon 0475 85 25 00