Groen!

Vlaams minister-president moet kansen die zesde staatshervorming biedt, grijpen

door Filip Watteeuw (Vlaams parlementslid) op 26 september 2011

De openingsspeech van Vlaams minister-president Peeters laat Groen! met heel wat vragen achter. Is de minister-president nu voor of tegen de akkoorden die gesloten werden in het kader van de zesde staatshervorming? Zal hij deze staatshervorming aangrijpen om te focussen op betere relaties met de Vlaamse buren en om een nieuw elan te geven aan zijn beleid of zal hij blijven vuurtje stoken? Ook op de andere domeinen bleef de minister-president aan de oppervlakte. Het ontbreekt deze ploeg duidelijk aan visie en inspiratie.

"CD&V voorzitter Beke die mee aan de onderhandelingstafel zat, had constant een open lijn met Vlaams minister-president Peeters," aldus Vlaams fractieleider voor Groen! Filip Watteeuw: " Dat is perfect begrijpelijk. Peeters is een van de topmannen van de CD&V. Het is minder begrijpelijk dat Peeters nu zo onbewogen doet over de gemaakte akkoorden. Nochtans bieden deze akkoorden heel wat kansen voor Vlaanderen. Ik had graag geweten welke visie Vlaams minister-president heeft over de fiscale autonomie waarover de gewesten zullen beschikken, de responsabilisering, de bevoegdheden die overkomen. Niets van dat! De speech van de minister-president zegt veel over deze Vlaamse regering: visieloos en inspiratieloos."
Groen! wil de nieuwe bevoegdheden die overkomen naar Vlaanderen maximaal inzetten voor een duurzame toekomst. Het beleid op vlak van grote steden, wonen, energiebesparing, verkeers-veiligheid en grote handelsvestigingen willen we niet alleen Vlaams maken maar vooral ook groen inkleuren. We denken dan aan een betere huurwetgeving, meer armslag voor de steden, sterkere impulsen voor energiebesparing, meer ambitie op vlak van verkeersveiligheid en de bescherming van lokale winkelkernen.

Voor de begroting 2012 pleit Groen! voor een beleid van tegelijk slim investeren en rechtvaardig besparen. Watteeuw: "De nieuwe middelen die vrij komen op de begroting mogen niet verspild worden aan ideologische cadeaus of gunsten aan bevriende lobby's. Neem nu de Vlaamse kinderpremie. Dat geld kan toch veel beter structureel worden ingezet. Ouders zijn veel meer gebaat met een plaats in een kindercrèche ipv 50 eurocent per dag. De Vlaamse regering zou veel beter inzetten op het wegwerken van opvangtekorten in de Vlaamse kindercrèches." "Kris Peeters en zijn Vlaamse regering moeten eindelijk eens leren keuzes maken", besluit Filip Watteeuw.

IFRAME:
//www.facebook.com/plugins/like.php?app_id=276556572364194&href=http%3A %2F%2Fgroen.be%2Factualiteit%2FTelex--vlaams-minister-president-moet-ka nsen-die-zesde-staatshervorming-biedt-grijpen_2333.aspx&send=false&layo ut=standard&width=450&show_faces=true&action=like&colorscheme=light&fon t&height=80

Contact: Filip Watteeuw