Provincie Overijssel

Veel belangstelling voor start opwaardering kanaal Almelo-De Haandrik

26 september 2011

Ruim 600 bezoekers werden zaterdag 24 september geïnformeerd over de werkzaamheden op en rond kanaal Almelo-De Haandrik. Een dag eerder gaf gedeputeerde Gerrit Jan Kok het officiële startsein voor de opwaardering van het kanaal.

Om zoveel mogelijk omwonenden de gelegenheid te geven om deel te nemen aan de vaartocht over het kanaal, besloot de provincie Overijssel om een extra boot in te zetten. Uiteindelijk vonden er acht vaartochten plaats, waarbij jong en oud genoten van het mooie weer en zich lieten informeren over de werkzaamheden op en rond het kanaal.

Reacties

Eén van de opvarenden was melkveehouder Jan Henk Dogger uit Beerzerveld. Hij woont nu 13 jaar aan het kanaal en is blij met de manier waarop de provincie de bewoners bij het project betrekt. "Ik vind dat belangrijk! Vanaf het begin van het project betrekt de provincie de betrokkenen er goed bij. En zo'n vaartocht mogen ze wat mij betreft vaker organiseren. Jan Broekroelofs uit Brucht is het daarmee eens. Met zijn vrouw en dochter en zijn beide buren heeft hij zich opgegeven. "Ik vind het altijd prachtig om schepen door het kanaal te zien gaan. En nu heb ik de kans om zelf eens mee te varen. Dat overkomt je niet zo vaak."

Vanwege de enorme belangstelling voor deze vaartochten gaat de provincie Overijssel deze vaartochten in het voorjaar van 2012 nog eens herhalen voor de mensen die nu niet mee konden varen.

Inschrijven Bezoekers betreden de 'Organza'

De open dag trok meer dan 600 bezoekers, verdeeld over acht vaartochten Voor de kinderen was er een apart programma georganiseerd

Projectleider Frans Duin geeft uitleg over het project De bezoekers genoten van het mooie weer

De vaartocht trok veel bezoekers die aan het kanaal wonen De bezoekers voeren met 'de Organza' en 'de Aanleg' over het kanaal

Passeren van brug Hoogenweg De bezoekers werden weer afgezet bij brug Hoogenweg

Startsein

Een dag eerder liet gedeputeerde Gerrit Jan Kok bij brug Hoogenweg een tros blauwe ballonnen het luchtruim ingaan. Daarmee onthulde hij een bord waar de werkzaamheden op aankondigd staan. Dit vormde de officiële aftrap van de opwaardering van het kanaal. Brug Hoogenweg wordt als eerste van vijf bruggen vervangen. Naar verwachting is de brug in het voorjaar van 2012 gereed.

Gedeputeerde Gerrit Jan Kok spreekt de genodigden toe De starthandeling

Over het project

De provincie Overijssel stimuleert het goederenvervoer over water door de bevaarbaarheid van vaarroutes naar de economische centra in Overijssel te verbeteren. Één van die routes is het kanaal Almelo-De Haandrik. Dit kanaal krijgt een flinke opknapbeurt, waardoor het kanaal in 2014 geschikt is voor schepen met een laadvermogen van 700 ton. Het aanpassen van de vaarroute is niet alleen belangrijk voor de economische ontwikkeling in het gebied, maar ook goed voor het milieu en de bereikbaarheid. Elk 700 tons schip betekent 35 vrachtwagens minder op de weg. Het opknappen van het kanaal bestaat uit het verwijderen van 250.000 m3 zand uit de vaarweg, het vervangen van vijf bruggen en het aanleggen/verbeteren van 12 wachtplaatsen.

Werkzaamheden aan de boordvoorzieningen Werkzaamheden aan de boordvoorzieningen

werkzaamheden werkzaamheden