Gemeente IJsselstein


#RSS


* lees voor

* Deel deze pagina via twitter

* a A

Afvalbrengstation verhuist

U bevindt zich op: Home > Nu in IJsselstein > Nieuws

Het nieuwe afvalbrengstation opent 26 september de slagboom. Een jaar lang is er gebouwd. Wij zijn trots op het eindresultaat voor onze stad: een afvalbrengstation dat voldoet aan alle milieutechnische eisen van deze tijd. Containers voor de verschillende afvalstromen staan in een dudielijke structuur opgesteld langs het afvalbrengperron. Inwoners kunnen hier op eenvoudige wijze hun afval gescheiden kwijt.

Afvalbrengstation Adres:
Industrieterrein Over Oudland
Archimedesstraat 3
3401 JB IJSSELSTEIN

Openingstijden:
maandag t/m vrijdag: 8.30 - 16.30 uur
zaterdag: 9.30 - 16.00 uur

Huisregels op het afvalbrengstation:
o Het afvalbrengstation is toegankelijk voor alle inwoners van IJsselstein. Neem daarom altijd een legitimatiebewijs mee. Er kan naar gevraagd worden;
o Het scheiden van afval is verplicht;
o Het afval thuis scheiden verhoogt de doorstroming; o Voor enkele soorten afval worden kosten in rekening gebracht. Een schatting van het aangeleverde materiaal is het uitgangspunt; o Betalingen bij voorkeur met pinpas;
o Het station is een brengstation. Het is niet toegestaan om spullen uit de containers te halen;
o Aanwijzingen van het personeel dienen ten alle tijden opgevolgd te worden.

Bedrijfsafval
Bedrijven kunnen geen gebruik maken van het afvalbrengstation.

Afvalbrengstation
Het afvalbrengstation kan op een drukke (zater)dag 500 tot 800 bezoekers verwerken. Bij de ingang van het terrein is een slagboom. Dit voorkomt dat er teveel auto's tegelijk op het terrein komen. De auto's rijden met een lus over het terrein. Als eerste passeert men het depot voor klein chemisch afval. Daarnaast staat de persmachine die al het afval verwerkt dat niet gescheiden in de containers verwerkt kan worden. Dan rijden de auto's een verhoogd perron, de milieustraat, op. Dit perron heeft een duidelijke structuur zodat het voor de bezoeker overzichtelijk is waar ze welk afval, gescheiden, in kunnen leveren. Aan de weerszijden van het talud van 1.40 m hoog staan containers van 2.5 m. hoog. Hierdoor hoeven bezoekers slechts 1.10 m te tillen om hun afval weg te gooien.

Overzicht gemeentewerf/afvalbrengstation

Overzichtstekening Afvalbrengstation

Kosten
Voor enkele soorten afval worden kosten in rekening gebracht. Een schatting van het aangeleverde materiaal is hierbij het uitgangspunt. Betalingen bij voorkeur met de pinpas.

Accu's per kg EUR 0,65
Asbest per kg EUR 0,65
Bielzen per 100 kg EUR 34,-
Brandbaar bouwafval per 100 kg EUR 30,65
Banden Auto EUR 2,75
Vrachtauto EUR 43,75
Trekker EUR 57,90
Grond per m3 EUR 6,35
Puin per m3 EUR 72,10
Kleine dierlijke resten Kat en kleiner EUR 5,10 Middelgrote dierlijke resten Hond tot schofthoogte van 35 cm EUR 6,35 Grote dierlijke resten EUR 12,70

Een virtueel kijkje nemen op het afvalbrengstation:

IFRAME: http://www.youtube.com/embed/SG26HRrDrSY

Maatregelen in het kader van duurzaam bouwen

Installaties

* Toepassing lage temperatuurverwarming.

* Vloerverwarming in o.a. werkplaatsen waardoor vertrek gelijkmatig en geheel wordt verwarmd. De gevoelstemperatuur is hierdoor hoger en de omgevingstemperatuur lager.

* In de verwarmde stalling wordt bij het openen van de overheaddeuren automatisch de verwarming uitgeschakeld. Hierdoor gaat geen overbodige warmte verloren door geopende deuren.
* Toepassen van warmtewisselaars in het ventilatiesysteem. De uitgaande lucht wordt gebruikt om er in de winter warmte en in de zomer koude uit te halen.

* Photovoltaïsche zonnecellen op dak van het personeelsgebouw voor het opwekken van elektriciteit.

* In het personeelsgebouw is een constante minimale klimaatinstelling, waarbij het mogelijk is dit per vertrek aan te passen.

* Aanwezigheidsschakeling voor de verlichting. (Verlichting gaat uit als er geen beweging is).

* Er is kritisch gekeken naar ruimten die wel en niet verwarmd moeten worden. Zo is er geen verwarming in het stallingsgebouw omdat het niet nodig is deze voertuigen vorstvrij te stallen.

Bouwkundig ontwerp

* Met de oriëntatie van de personeelsvoorzieningen is rekening gehouden met de zonbelasting, daardoor minder energieverbruik
* Op het dak wordt mos-sedum-vegetatie aangebracht. Naast dat dit een mooie uitstraling geeft, beschermt het de onderliggende dakbedekking tegen aantasting door UV-straling, waardoor de levensduur aanzienlijk verlengd wordt.

* De Rc-waarde van de isolatie ligt hoger dan voorgeschreven in het bouwbesluit.

* In de betonnen gevelbekleding wordt (recycled) puingranulaat toegepast.

Terreininrichting:

* Een gescheiden rioolstelsel; het schone regenwater wordt niet vermengd met het vuile water.

* De containers staan op vloeistofdichte betonvloeren. Hierdoor wordt voorkomen dat eventueel verontreinigd lekwater in de ondergrond komt.

* De verharding wordt uitgevoerd in Ecoton klinkerbestrating. Hierin is minimaal 20% (recycled) puingranaat verwerkt.
* De containers aan het perron zijn voorzien van kleppen. Hierdoor wordt voorkomen dat schoon regenwater zich vermengd met het afval inde containers.