Gemeente Westvoorne


Lastenstijging burger beperkt tot inflatiecorrectie

(persbericht)

Een sluitende begroting is voor Nederlandse gemeenten een steeds groter opgave. Westvoorne vormt hierop geen uitzondering. Ondanks de sombere financiële vooruitzichten is het Westvoorne gelukt de begroting sluitend te maken. De extra lasten voor burgers is met de inflatiecorrectie beperkt gehouden met een stijging van 2,5%.

De begroting voor 2012 sloot in de eerste helft van dit jaar (2011) met een tekort van ruim ⬠267.000,-. Door een aantal positieve meevallers, zoals een hogere uitkering van het Rijk dan verwacht, kon dit tekort opgeheven worden. En kan de gemeente een sluitende begroting realiseren. Daarnaast is het gemeentebestuur er ook in geslaagd om de tariefstijging voor de lokale lasten te beperken tot de landelijke inflatiecorrectie van 2,5 %.

Een uitzondering hierop vormt een onvermijdelijke stijging van het rioolrecht als gevolg van gewijzigde wetgeving. Net als het lopende jaar (2011) wordt het gedeelte dat bovenop de inflatiecorrectie komt, gecompenseerd door een verlaging van de afvalstoffenheffing. Per saldo is de stijging dus gelijk aan de inflatie van 2,5 %.

Ook de tarieven van de onroerende zaakbelasting stijgen met de inflatiecorrectie van 2,5 %. Omdat in verband met de ontwikkelingen op de woningmarkt de WOZ-waarden in de meeste gevallen naar beneden zijn bijgesteld, kan dit in individuele gevallen een voordeel opleveren. Bij een lagere WOZ-waarde betaalt u minder onroerende zaakbelasting.

Ondanks de doorgevoerde, forse bezuinigingen (o.a. in de ambtelijke organisatie), blijven de uitkomsten voor de begrotingsjaren na 2012 nog onzeker. Deze onzekerheid hangt samen met de Rijksbezuinigingen. Vanuit het Rijk worden steeds meer taken overgeheveld naar gemeenten, maar onbekend is of het Rijk de uitvoeringskosten van die taken voldoende zal compenseren. Naar verwachting zal in de loop van 2012 meer duidelijk worden.

Besluitvorming
De begroting is op 13 september aan de gemeenteraad aangeboden. Op 27 oktober en 1 november wordt de begroting in de gemeenteraad besproken en vastgesteld.

Digitale begroting
De begroting 2012 is vanaf maandag 26 september te vinden op de gemeentelijke website www.westvoorne.nl onder Gemeente âFinanciële zaken- Begroting.
Â