Rijksvoorlichtingsdienst

150.000 historische militaire foto's online

Het Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH) zet 26 september 150.000 historische foto's over de Nederlandse militaire geschiedenis online. Voormalig Commandant der Strijdkrachten generaal b.d. Dick Berlijn zal de digitale beeldbank op http://nimh-beeldbank.defensie.nl openen.

De fotocollectie van het NIMH bevat in totaal circa twee miljoen beelden uit de geschiedenis van de Koninklijke Marine, de Koninklijke Landmacht, de Koninklijke Luchtmacht en de Koninklijke Marechaussee. Een groot gedeelte van de foto's is afkomstig van de Audio Visuele Dienst Defensie en haar verschillende voorgangers, maar ook foto's van particulieren zijn sterk vertegenwoordigd.

Uit de totale collectie van het NIMH hebben tientallen vrijwilligers en medewerkers sinds 2004 tienduizenden foto's over de inzet van de Nederlandse krijgsmacht beschreven en gedigitaliseerd. Foto's over bijvoorbeeld de meidagen van 1940, de dekolonisatieperiode in Nederlands-Indië, maar ook van (trein)kapingen, tanks, vliegtuigen en schepen.

Het NIMH is onderdeel van de NLDA, de Nederlandse Defensie Academie. De NLDA verzorgt de opleidingen voor officieren van de krijgsmacht en verricht onderzoek in dienst van Defensie.

Noot voor redacties (