Hersenstichting


Helft beroertepatiënten voelt zich levenslang ernstig vermoeid

Onderzoek onder beroertepatiënten heeft uitgewezen dat de helft drie jaar na de beroerte nog steeds kampt met ernstige vermoeidheid. Deze vermoeidheid is het gevolg van hersenletsel. Zelfs als betrokkenen goed lijken te zijn hersteld van een beroerte houden zij vaak last van vermoeidheid. Veel mensen blijken nog niet op de hoogte van de oorzaken van vermoeidheid, wat men zelf kan doen en welke behandelmogelijkheden er zijn. Terwijl er wel veel behoefte is aan deze informatie en behandeling. Daarom start de Hersenstichting op 26 september a.s. een nieuwe voorlichtingscampagne.

Jaarlijks krijgen naar schatting 130.000 mensen een vorm van hersenletsel door een ongeval of ziekte, zoals een beroerte, een hersentumor of hersenvliesontsteking. De gevolgen zijn groot. Vaak is er sprake van een breuk in de levenslijn; het leven na het hersenletsel is niet meer hetzelfde als ervoor. Betrokkenen houden hun leven lang last van een of meer restverschijnselen. Een van deze veel voorkomende restverschijnselen is vermoeidheid.

Iedereen is wel eens moe. In veel bevolkingsonderzoeken zegt 30 procent van de mannen en de helft van de vrouwen te kampen met vermoeidheid. Deze percentages lijken misschien hoog, onder mensen met een hersenaandoening liggen ze nog hoger. We spreken pas van 'abnormale' of 'pathologische' vermoeidheid, als de moeheid de dagelijkse bezigheden in de weg zit: iemand kan de gewone dingen niet meer doen of niet meer in hetzelfde tempo als voorheen. Ramon Ahmad vertelt uit eigen ervaring: 'Als ik vroeger van Den Haag naar Delft ging, dan pakte ik de snelweg. Nu ga ik in gedachten eerst naar Amsterdam, dan helemaal naar Groningen en vervolgens weer terug naar Delft. Dat kost energie en daar zit 'm die vermoeidheid ook in.'

Een onzichtbare dubbele handicap

Het is nog niet zo lang bekend dat vermoeidheid een apart symptoom van hersenletsel kan zijn. Inmiddels weten we dat vermoeidheid na hersenletsel is als 'leven met een dubbele handicap': mensen worden sneller vermoeid dan voorheen én het kost meer tijd om te herstellen van deze vermoeidheid. Wat het soms extra lastig maakt is dat andere mensen deze vermoeidheid niet goed kunnen zien, daardoor is het ook een onzichtbare handicap.

De vermoeidheid is bovendien invaliderend. Hoe slechter namelijk het resultaat is van de revalidatie, des te minder is de kwaliteit van leven. Ook bestaat de kans dat betrokkenen eerder overlijden. Vermoeidheid levert veel frustraties en onmacht op en heeft bovendien een grote impact op het functioneren en de afhankelijkheid van patiënten.

De Hersenstichting wil de betrokkenen en hun familie informeren over de grote impact van vermoeidheid op het dagelijks leven en hen suggesties geven om beter met de klachten om te gaan. De campagne van de Hersenstichting omvat radiocommercials, advertenties in dagbladen en online activiteiten. Een informatiekaartje Vermoeidheid na hersenletsel is gratis aan te vragen via www.hersenstichting.nl of via tel. 070-3024747. Deze campagne vormt het sluitstuk van de voorlichtingscampagne 'Leven na een beroerte' die de Hersenstichting in januari 2010 begon. Met de bedoeling om daarmee de betrokkenen en hun familie te informeren over (het omgaan met) de chronische gevolgen van een beroerte.