Gemeente Almelo

Campagneweek Loes in teken van 'Opvoeden doen we allemaal'

22 september 2011 - Het Centrum Jeugd en Gezin Almelo besteedt vanaf maandag 26 september een week lang aandacht aan het thema `Opvoeden doen we allemaal'. Daarmee wil het CJG, samen met Loes en JongInAlmelo, het bewustzijn vergroten dat we allemaal opvoeders zijn. Niet alleen ouders en verzorgers, maar ook buren en de mensen op de sportclub. Op verschillende locaties in de stad vinden activiteiten plaats rond het thema opvoeden en opgroeien. Van de Almelo Debat Prijs voor jongeren en een theatervoorstelling voor kinderen tot een lezing van Micha de Winter voor professionals.

Opvoeden is een belangrijk onderwerp dat veel volwassenen en kinderen aangaat. Eigenlijk gaat het iedereen aan. Kinderen komen dagelijks in contact met volwassenen. Op school, de naschoolse opvang, bij sportverenigingen en op straat. Al die volwassenen hebben invloed op de opvoeding van kinderen. Misschien zonder erbij stil te staan, maar iedereen voedt kinderen op. Tijdens de campagneweek is er volop ruimte voor ontmoetingen en gesprekken over opvoeden. Tussen jongeren, ouders, begeleiders en kinderen. Een positieve benadering staat daarbij voorop.

Almelo Debat Prijs
De campagneweek start op maandag 26 september. In de Raadszaal vindt dan de derde editie van de Almelo Debat Prijs plaats onder leiding van RTV Oost presentatrice Monique Sleiderink. Leerlingen van het Pius X College, Sg. St.-Canisius, OSG Erasmus en CSG Het Noordik debatteren met raadsleden over opvoeden. Voorafgaand aan het debat krijgen de geselecteerde leerlingen een debatworkshop van debatleider Nico van der Woude van het Pius X College. Het wedstrijddebat begint om 18.00 uur. Publiek krijgt ruimschoots de gelegenheid mee te praten. Wie de beste debater van Almelo wordt, bepaalt de jury. Die bestaat uit wethouder Mieke Kuik-Verweg, Marieke Kral, winnares van de vorige editie en Leo van Raaij, chef stadsredactie Almelo van de Twentsche Courant Tubantia.

Micha de Winter
Loes heeft professionals die dagelijks bezig zijn met allerlei opvoedvraagstukken uitgenodigd voor een expertmeeting. Tijdens deze bijeenkomst op dinsdag 27 september in de Centrale Bibliotheek vertelt pedagoog prof. dr. Micha de Winter over zijn nieuwste boek `Verbeter de wereld, begin bij de opvoeding'.

Kriebeltje

Op woensdagmiddag 28 september komen honderden leerlingen uit groep 5 en 6 van verschillende Almelose basisscholen naar de theatervoorstelling `Kriebeltje' in HOF88. Kinderen krijgen volop de kans mee te dansen en te spelen. Gratis kaarten zijn beschikbaar via het Loes Info Centrum in de bibliotheek.

Themabijeenkomsten voor ouders

Voor ouders is er op donderdag 29 september een themabijeenkomst over `Positief Opvoeden'. De bijeenkomst in de bibliotheek aan Het Baken begint om 19.45 uur. Voor ouders van 2- en 3-jarigen start diezelfde avond in wijkcentrum Eninver de gratis cursus 'Peuter in zicht'.

Meer informatie
Meer informatie over de themaweek, de bijeenkomsten en cursussen is te vinden op de website www.loes.nl en www.jonginalmelo.nl. Ook is Loes te volgen via Twitter http://twitter.com/loestwente. Van dinsdag tot en met zaterdag zijn ouders en andere belangstellenden van harte welkom in het Loes Info Centrum Jeugd en Gezin in de Centrale Bibliotheek. Tussen 13.00 en 17.00 uur is daar een Loes medewerker aanwezig. Iedere bezoeker die zich aanmeldt voor de digitale nieuwsbrief van Loes ontvangt tijdens de campagneweek een gratis bidon.