Gemeente Almelo

Almelo Debat Prijs: Wie wordt beste debater van Almelo?

22 september 2011 - Leerlingen van de middelbare scholen Pius X College, Het Noordik en Sg. St.-Canisius strijden op maandagavond 26 september 2011 vanaf 18.00 uur om de titel beste debater van Almelo. In het kader van de campagneweek 'Opvoeden doen we allemaal! 'gaat de derde editie van de Almelose Debat Prijs (ADP) dit jaar over opvoeden. Publiek is van harte welkom in de Raadszaal van het Stadhuis in Almelo.

Presentator van de Almelose Debat Prijs is Monique Sleiderink van RTV Oost. Nico van der Woude, docent Nederlands aan het Pius X College leidt de debatten. Om de leerlingen zo optimaal mogelijk voor te bereiden op het debat krijgen ze voorafgaand aan het debat een workshop van Van der Woude, die naast zijn docentschap ook debatcoördinator van het Pius X College is. Eén van de juryleden van dit jaar is Marieke Kral, winnares van de editie 2010 en oud-leerlinge van het Pius X College. Samen met de juryleden jeugdwethouder Mieke Kuik-Verweg en Leo van Raaij, chef stadsredactie van TCTubantia, bepaalt zij wie dit jaar winnaar wordt van de Almelose Debat Prijs.

Marieke Kral winnaar Debat Prijs 2010
Burgemeester Hermans en Debat Prijs winnares 2010 Marieke Kral, leerlinge van het PIUS X College
(foto Almelo's Weekblad)

Drie stellingen
De leerlingen gaan samen met vertegenwoordigers van de lokale politiek in debat aan de hand van drie stellingen:

- `ouders horen geen Facebookvrienden te zijn',
- `iemand aanspreken op asociaal gedrag is een goede zaak' en
- `de opvoedkundige tik is terecht verboden'.

Over iedere stelling wordt tien minuten gedebatteerd. Vervolgens krijgt het publiek gelegenheid mee te discussiëren tijdens de forumdiscussie, die vijf minuten duurt. Na afloop van deze debatten maakt de jury twee finalisten bekend. Zij krijgen ieder tien minuten de tijd zich voor te bereiden op de finale. De debaters mogen zelf een politicus uitzoeken die hen hierbij helpt. Na het slotdebat maakt de jury om circa 20.00 uur de winnaar bekend. Hij of zij ontvangt de zilveren wisselbokaal en mag zich een jaar lang de beste debater van Almelo noemen.

Meer informatie
Het jongerendebat is onderdeel van de campagneweek `Opvoeden doen we allemaal' die het Centrum Jeugd en Gezin organiseert. Tijdens de week vraagt het CJG samen met Loes en JongInAlmelo aandacht voor het feit dat we allemaal opvoeders zijn. Op verschillende locaties in de stad vinden activiteiten plaats rond het thema opvoeden en opgroeien. Meer informatie is te vinden op de website http://www.loes.nl/ en via www.jonginalmelo.nl. Of volg Loes via Twitter
http://twitter.com/loestwente. In het Loes Info Centrum Jeugd en Gezin in de Centrale Bibliotheek is op dinsdag tot en met zaterdag tussen 13.00 en 17.00 uur een medewerkster van Loes aanwezig. Iedere bezoeker die zich aanmeldt voor de digitale nieuwsbrief van Loes ontvangt tijdens de campagneweek een gratis bidon.