Vrije Universiteit Amsterdam

Jeugdigen in Aruba: hoe worden ze (niet) delinquent


* Startdatum: 26-09-2011


* Tijd: 11.45


* Locatie: Aula


* Titel: Jeugdigen in Aruba: hoe worden ze (niet) delinquent. Empirisch gebaseerde voorstellen voor de aanpak van jeugddelinquentie in overeenstemming met het IVRK


* Spreker: H.A. van der Wal


* Promotor: prof.dr. P.H. van der Laan prof.dr. G.J.J.M. Stams


* Onderdeel: Faculteit der Rechtsgeleerdheid


* Wetenschapsgebied: Rechten


* Evenementtype: Promotie

Hellen van der Wal maakt in haar proefschrift duidelijk dat ontwikkelingscriminologische, - pedagogische - en juridische uitgangspunten met betrekking tot de aanpak van jeugddelinquentie kunnen samenvallen. Het jeugdstrafrechtbeleid moet onderdeel zijn van integraal jeugdbeleid want het belang van ieder kind moet altijd - zonder discriminatie - centraal staan. Door gebruik te maken van de ontwikkelingscriminologische - en pedagogische uitkomsten van Van der Wals empirische onderzoek naar risico- en promotieve factoren voor delinquentie kan een verdragsconforme benadering van jeugddelinquentie in Aruba concreet worden.

Arubaanse kinderen wonen in een maatschappij waarin het Internationaal Verdrag voor de Rechten van het Kind (IVRK) niet leeft en het invoeren van de verdragsverplichtingen ver achterblijft. Door medegelding van het IVRK te verzoeken heeft de Arubaanse regering zich verplicht in de ruimst mogelijke mate de fysieke gezondheid en de mentale, emotionele, cognitieve, sociale en culturele ontwikkeling van ieder kind binnen de eigen jurisdictie te waarborgen. Het is zeker niet in het belang van het kind op te groeien onder omstandigheden die een risico vormen voor (toekomstig) delinquent gedrag. Het VN Comité voor de rechten van het kind vindt daarom dat de lidstaten doelgerichte en systematische maatregelen moeten nemen om jeugdcriminaliteit te voorkomen en om in het bijzonder te voorkomen dat een kind zich ontwikkelt tot een ernstige en chronische delinquent.

Juridische argumenten kunnen worden gebruikt om concrete maatregelen te beargumenteren of af te dwingen die voortvloeien uit het IVRK zegt Van der Wal. Een verdragsconforme benadering van jeugddelinquentie is daarmee in feite een juridische legitimatie voor de pedagogische/ontwikkelingspsychologische aanpak van gedragsproblemen. Deze combinatie van een juridisch - en een ontwikkelingscriminologisch perspectief is een waardevolle aanvulling op de hedendaagse kennis over jeugdcriminaliteit en is niet beperkt tot de Arubaanse situatie.

Meer informatie over het proefschrift in VU-DARE
© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam