NCRV

250ste aflevering Schepper & Co aan tafel: Drieluik over de dood op verzoek

Ingezonden door NCRV op 23 september, 2011 - 10:56


maandag 26 september 2011 - 17:05 uur
Zender:
Nederland 2

Maandag 26 september wordt het NCRV-programma Schepper & Co aan tafel voor de 250ste keer uitgezonden. Naar aanleiding daarvan een drieluik over de dood op verzoek, dat te zien is op maandag 26 september, op vrijdag 30 september (in de uitzending van Schepper & Co in het land) en op maandag 3 oktober.

Centraal in deze drie uitzendingen staat het verhaal van de 88-jarige mevrouw Ans Keller. Zij is ziek. Niet terminaal ziek, maar ze heeft veel pijn en wil niet nog afhankelijker worden van de mensen om haar heen. Ze wil niet meer leven en besluit euthanasie te laten plegen. "Ik ben er anderhalf jaar mee bezig geweest of ik het wel of niet zou doen."

Vrijdag 30 september
Een special van Schepper & Co in het land op vrijdag 30 september laat de laatste 24 uur van het leven van Ans Keller zien. De familie neemt afscheid van hun moeder en oma. Eén van haar kleinkinderen zegt aan haar bed: "Oma, dankjewel voor ook het afgelopen jaar dat we eraan vast hebben kunnen plakken. Ik ga je missen." Ondanks het respect dat haar kinderen hebben voor het besluit om deze stap te zetten hebben, wil niet iedereen aanwezig zijn bij het toedienen van de injectie.

Maandag 26 september
Daaraan voorafgaand een discussie in de 250ste uitzending (op maandag 26 september) van Schepper & Co aan tafel. Het besluit van Ans Keller om euthanasie te laten plegen roept ook ethische vragen op. Onder leiding van presentator Jacobine Geel discussiëren drie gasten over de verruiming van het euthanasiebegrip en een zelfgekozen levenseinde dat gepaard gaat met een gevoel van voltooid leven.

De artsenfederatie KNMG kwam onlangs al met een nieuw standpunt. Volgens de federatie hoeft het bij het toestaan van euthanasie niet te gaan om een ernstige ongeneeslijke ziekte en kunnen een opeenstapeling van ouderdomskwalen grond zijn voor euthanasie. Een ontwikkeling die niet is tegen te gaan of dreigt euthanasie wel heel normaal te worden?

Aan tafel bij Jacobine Geel zitten:

- Bert Keizer, verpleeghuisarts en scen-arts. "Vergeet niet: euthanasieverzoeken gebeuren altijd vanuit echte nood. Het ruimere standpunt van de artsenfederatie KNMG geeft artsen een steun in de rug."

- Theo Boer, ethicus en lid van de toetsingscommissie euthanasie in de regio Midden-Nederland. "Dit vind ik een zorgelijke ontwikkeling. Een opeenstapeling van ouderdomskwalen treft namelijk één op de drie Nederlanders."

- Pieter Speelman, huisarts van Ans Keller. "Voor mevrouw Keller zat de ondraaglijkheid vooral in de pijn aan haar been en haar afschuw van afhankelijkheid."

Maandag 3 oktober
De week daarna, op maandag drie oktober, in Schepper & Co aan tafel, onder leiding van Jacobine Geel een gesprek met familieleden van mensen die kozen voor euthanasie. We praten over de vraag welke gevoelens - van boosheid of juist berusting - een zelfgekozen levenseinde oproept. Programma:
Schepper & Co aan tafel
Presentator:
Jacobine Geel
Website:
schepperencotv.ncrv.nl