Politiebond ACP

Geweld tegen hulpdiensten: NEE!

Aanstaande maandag 26 september vindt er in de Tweede Kamer een hoorzitting plaats met als onderwerp geweld tegen hulpdiensten. Ook ACP-voorzitter Gerrit van de Kamp is uitgenodigd om te spreken. Doel van dit gesprek is om de aandacht voor dit onderwerp te vergroten en met alle betrokken partijen te overleggen wat er gedaan kan worden aan preventie en zorg.

Van de Kamp: "Er komen regelmatig confrontaties met agressie en geweld voor. Dit vergt veel van de fysieke en mentale weerbaarheid van collega's." Uit onderzoek komt naar voren dat het aantal hulpverleners met sociale en psychische klachten is toegenomen. "We moeten alles op alles zetten om geweld tegen politiemensen te voorkomen. Bovendien moeten collega's goed voorbereid worden op en ondersteund worden in en na moeilijke situaties. Er moet dus geïnvesteerd worden in de weerbaarheid van politiemensen. Politiewerk is immers zwaar en risicovol" aldus de ACP-voorzitter.

Gelukkig is er de laatste tijd meer aandacht voor dit onderwerp. Dat blijkt bijvoorbeeld uit het actieplan Weerbaarheid Politie dat door minister Opstelten gepresenteerd is. Om dit onderwerp zo goed mogelijk te benaderen hebben Attje Kuiken (PvdA) en Magda Berndsen (D66)initiatief genomen tot de hoorzitting van maandag. Naast vertegenwoordigers van werknemers zullen ook werkgevers en onderzoekers hun opvattingen geven. Met dit rondetafelgesprek wil de Tweede Kamer inzicht krijgen in de situatie van hulpverleners om geweld zo effectief mogelijk aan te pakken en zo mogelijk uit te bannen.
---

23/09/11 14:46

---