Gemeente Smallingerland


* | 2011

* | September

* | Militaire oefening

Militaire oefening

Tussen 26 september en 7 oktober

In de periode van 26 september tot 7 oktober 2011 vindt er een grootschalige militaire oefening plaats onder de naam "Falcon Autumn 2011". Deze oefening wordt gehouden in de provincies Gelderland, Overijssel, Drenthe, Friesland en Groningen.
Er doen ca 2500 tot 3000 militairen mee en er wordt gebruik gemaakt van militaire voertuigen (350-400), helikopters en gevechts-en transportvliegtuigen.

De oefening start in de omgeving van Schaarsbergen en Deelen en zal zich in noordelijke richting verplaatsen. Er wordt veel gebruik gemaakt van militaire oefenterreinen, maar grote delen van de oefening zullen plaatsvinden op civiele locaties. Waar precies, is niet bekend. In de diverse scenario's worden o.a. de volgende zaken geoefend: o oversteek rivieren;
o dropping van parachutisten;
o het afzetten van troepen met helikopters;
o uitvoeren van zgn "checkpoints";
o bevrijding krijgsgevangen.

Schrik niet als u gecamoufleerde militairen met wapens langs de openbare weg ziet lopen. Tijdens de colonneverplaatsingen over de openbare weg is de Koninklijke Marechaussee verantwoordelijk voor de begeleiding.
Van 29 september tot en met 7 oktober 2011 richt de Koninklijke Landmacht een verzamelgebied in op het TT-circuit te Assen. Vanaf deze locatie worden de activiteiten verder ontplooid. De Koninklijke Marechaussee verleent ondersteuning bij de oefeningen en zorgt bijvoorbeeld voor verkeersregulering als dat bij events nodig is.