Gemeente Helden

Giel Peetershof krijgt verder vorm

Hofjes nodigen uit tot `naoberschap'
Hoven die uitnodigen tot `naoberschap' of toch meer het doorzetten van de bestaande straatlijnen van de huidige bebouwing in Egchel in het nieuwe woongebied Giel Peetershof? Dat waren grofweg de twee uitersten in de gepresenteerde modellen tijdens het tweede dorpsgesprek dinsdagavond 13 september 2011. De voorkeur van de meeste aanwezigen ging uit naar het zogenaamde hovenmodel. Hierbij ziet men bij verdere aanscherpingen ook wel graag de voordelen van het zogenaamde netwerkmodel terug. Met het huiswerk van deze avond gaat de klankbordgroep Giel Peetershof samen met het stedenbouwkundige bureau LOS Stadomland aan de slag om te komen tot naar verwachting één schetsontwerp voor de inrichting van de openbare ruimte. Het derde dorpsgesprek over Giel Peetershof, waar circa honderd tot honderdvijftig huizen gebouwd kunnen worden, vindt eind dit jaar plaats.

Zelf huis bouwen en inrichting woongebied bepalen Wie ervoor kiest om een huis in dit nieuwe woongebied te gaan bouwen, kan letterlijk zijn eigen droom verwezenlijken. De gemeente Peel en Maas heeft namelijk, mede naar wens van de Egchelse gemeenschap, besloten dat in Giel Peetershof welstandsvrij gebouwd mag worden. "Die wens geldt niet alleen voor de huizen straks, maar nu al voor de inrichting van de openbare ruimte," vertelt Foke de Jong van LOS Stadomland tijdens het tweede dorpsgesprek. "Die inrichting bepalen we samen met omwonenden, dorpsbewoners, mogelijke toekomstige bewoners en andere geïnteresseerden. Onder andere door de diverse dorpsgesprekken en de klankbordgroep Giel Peetershof."

Kenmerken hovenmodel en netwerkmodel
Het gepresenteerde hovenmodel kenmerkt zich door een structuur met ruimtes met daaromheen de woningen, zogenaamde hoven. Dit nodigt uit tot `naoberschap'. ieder hof kan daarbij een eigen `kleur' krijgen, zowel qua ruimte als inrichting. Denk daarbij aan een hof met een speelplaats en een hof met fruitbomen. Één iets groter hof kan eventueel als centrum voor het nieuwe woongebied Giel Peetershof dienen. Het netwerkmodel legt wat minder nadruk op het gezamenlijke en is ruimer van opzet met meer privacy voor de woningen. Daarbij kunnen lange lijnen uit het onderliggende landschap op een logische manier een plaats krijgen in het model.

Belangrijke punten
Het realiseren van een aansluiting van het nieuwe woongebied voor het autoverkeer zowel via de Jacobusstraat als de Gielenhofweg en een informele route vanuit het woongebied naar het dorp (langzaam verkeersverbinding met Linskensweg) noemen de aanwezigen als belangrijke punten. Daar waar het nieuwe woongebied grenst aan de Roggelseweg wordt de nadrukkelijk de wens uitgesproken voor een groene buffer, die tevens geluidwerend is. Andere belangrijke punten die naar voren komen tijdens het tweede dorpsgesprek zijn de recreatieve routes van en naar de Keup en het gebied ten westen van Egchel en de combinatie van de waterberging met nieuwe vennen buiten het plangebied.

Giel Peetershof, goed voor mekaar
Een hele mooie nieuwe buurt aan de rand van het dorp Egchel in de gemeente Peel en Maas. Te midden van het landelijk groen. Gelegen tussen drie nationale parken De Groote Peel, De Meinweg en Maasduinen en de rivier de Maas. Net buiten Egchel bevinden zich de Heldense Bossen en Gruise Epper, waar je heerlijk kunt wandelen en fietsen. Met het levendige en gezellige koopcentrum van Panningen op steenworpafstand met onder andere een uitgebreid winkelaanbod, theater en bioscoop. Nabij steden als Roermond, Venlo en Weert en een snelle verbinding met de omliggende regio via de A67 en A73. Hierdoor is wonen in Giel Peetershof ideaal te combineren met werken in bijvoorbeeld Noord-Brabant, Gelderland en elders in Limburg. Dat in de Egchelse gemeenschap die, al eeuwenlang, samen sterk staat. Waar mensen elkaar groeten op straat en mekaar weten te vinden. In alle rust en gezelligheid. Het zijn de mensen die de eigenheid bepalen en zorgen voor een sterk kloppend hart van de Egchelse gemeenschap en het rijke verenigingsleven. Wie ervoor kiest om een huis in dit nieuwe woongebied te gaan bouwen, kan letterlijk zijn eigen droom verwezenlijken. De gemeente Peel en Maas heeft namelijk, mede naar wens van de Egchelse gemeenschap, besloten dat in deze nieuwe woonwijk welstandsvrij gebouwd mag worden. Goed voor mekaar.

Meer informatie:
www.gielpeetershof.nl