Haven Amsterdam

Europees project succesvol in versterking vervoer over zee

26 september 2011

Haven Amsterdam sloot op 7 september met een internationale conferentie in Brussel het Europese project StratMoS af. Dit door de Europese Unie gesteunde project had als doel versterken van de zogenaamde motorways of the sea in de Noordzeeregio.

In het project werd aangetoond op welke wijze de bereikbaarheid van gebieden verbeterd kan worden. De 28 partners in het project (uit Noorwegen, Denemarken, Duitsland, Verenigd Koninkrijk, België en Nederland) werkten met elkaar aan deelaspecten van dit onderwerp.

Zo heeft Haven Amsterdam het idee van Circle Lines, het duurzame trimodale vervoerssysteem ingebracht en gedemonstreerd. Daarnaast is gekeken hoe dryports beter kunnen worden ingezet om de zeehaven als hub landinwaarts uit te breiden en diverse instrumenten (ICT, benchmarks) ingezet kunnen worden.

Een direct resultaat is een uitgebreid netwerk met diverse havens, verladers en rederijen. Daarnaast heeft het project ertoe geleid dat de Circle Lines gezien worden als één van de best uitgewerkte oplossingen voor toekomstige noodzaak tot verduurzamen en efficiënt maken van het achterlandvervoer voor zeehavens. De kennis en netwerken zullen ingezet worden om ladingstromen nog vaker via de zeewegen te vervoeren.

Meer informatie?

www.stratmos.com