Gemeente Soest

Sluitende begroting 2012

26 september 2011

Burgemeester en wethouders van Soest hebben hun begroting klaar voor bespreking met de gemeenteraad.

Begroting 2012-2015 (PDF-Formaat, 1,98 MB)

Zie het origineel
De gemiddelde lastendruk voor inwoners blijft - gecorrigeerd met het inflatiepercentage - nagenoeg gelijk. Het college gaat, zeker gezien de economische situatie, voorzichtig met de gemeentefinanciën om.

Om de begroting 2012 sluitend te krijgen, stelt het college EUR 300.000 aan structurele ombuigingen voor. Sommige dingen doen we anders of niet waardoor we geld besparen. Maar B&W willen in 2012 ook een aantal belangrijke speerpunten realiseren. De eenmalige uitgaven van EUR 1,4 miljoen die hiermee gemoeid zijn, worden grotendeels betaald uit de Algemene Reserve.

Nieuw beleid uit het collegeprogramma

In 2011 is extra geld uitgetrokken voor een aantal thema's uit het collegeprogramma.

Het college wil dit beleid graag structureel voortzetten:
* Veiligheid EUR 30.000

* Dierenwelzijn: EUR 5.000

* Jeugd sport- en cultuurfonds EUR 32.500
* Gebiedsgericht werken EUR 20.000

* Communicatie en participatie EUR 20.000

Extra geld voor speerpunten 2012

Het college wil in 2012 eenmalig extra geld uittrekken voor de volgende speerpunten:

* Aanpak knelpunten wegbeheer: EUR 500.000 (prioriteit ligt bij fietspaden en fietsroutes)

* Opwaarderen Van Weedestraat tussen Stadhouderslaan en spoorwegovergang: EUR 690.000

* Verbeteren van de dienstverlening door het opzetten van een telefonisch informatiepunt (TIP):
EUR 90.000 incidenteel

* Tussentijdse sociaal-culturele voorzieningen Soesterberg: EUR 40.000 (in afwachting van een definitieve nieuwe ruimte)

Wat gaat er nog meer gebeuren in 2012?

Naast deze speerpunten worden in de begroting nog veel meer acties voor 2012 beschreven.

De belangrijkste daarvan zijn:

* Masterplan Soesterberg - Soesterberg wordt flink uitgebreid. Er komen meer woningen zodat er genoeg draagvlak is voor voorzieningen als winkels, een cultureel centrum en sportaccommodaties. Om te beginnen gaan we in 2012 aan de slag met drie deelprojecten uit het Masterplan: herinrichting van de Rademakerstraat, ontwikkeling van Soesterberg Noord en het selecteren van een ontwikkelaar die een mooi woningbouwproject op het evenemententerrein wil realiseren.
* Hart van de Heuvelrug - In 2012 zijn de projecten Apollo-Noord en Richelleweg heel belangrijk. Opbrengsten uit deze bouwprojecten zijn nodig om het programma financieel haarbaar te maken.
* Vliegbasis - We zijn druk bezig met het opstellen van een bestemmingsplan. Als dat klaar is worden er een groot natuurgebied aan Soesterberg toegevoegd, kunnen de woningen en het museum worden gebouwd.

* Smitsveen - Portaal komt in de eerste helft van 2012 met plannen voor het middengebied van Smitsveen. Ondertussen is er in de wijk Smitsveen veel aandacht voor het welzijn van de bewoners.
* Van Weedestraat - Na uitgebreide voorbereiding wordt de Van Weedestraat opnieuw ingericht.

* Duurzaamheid - we gaan onderzoeken hoe we de openbare verlichting zo duurzaam mogelijk kunnen maken, of we lokaal klimaatneutraal energie kunnen opwekken en we gaan aan de slag met duurzaam waterbeheer.

* Reconstructie Nieuwerhoekplein

* Actualiseren van bestemmingsplan zodat in 2014 alles actueel en digitaal is.

Kerntakendiscussie

De economische crisis en het daaruit voortvloeiende rijksbeleid zorgen dat we de komende jaren de broekriem moeten aanhalen. De geldstromen richting gemeenten worden zeker kleiner, hoewel niet exact valt te voorspellen hoeveel. En ondertussen komen er wel meer taken vanuit het Rijk naar de gemeenten.

Daarnaast hebben we als gemeente zelf de nodige wensen en ambities. Dat alles bij elkaar zorgt ervoor dat we eens goed moeten gaan kijken naar onze rol als lokale overheid en de taken die we moeten en willen uitvoeren. In een zogenoemde kerntakendiscussie zullen we keuzes moeten maken.

We kunnen niet al onze ambities waarmaken met het geld dat we hebben. Laat staan als er minder geld binnenkomt en we ook nog taken van het Rijk moeten overnemen. Het college wil die kerntakendiscussie in 2012 afronden zodat de resultaten kunnen worden opgenomen in de begroting 2013.

Informatieavond over de begroting

Om inwoners te betrekken bij het financiële beleid en hen de gelegenheid te geven om vragen te stellen, wordt er op maandag 10 oktober een informatieavond over de begroting georganiseerd in het gemeentehuis.

Burgemeester en wethouders gaan graag in gesprek met inwoners en ondernemers over hoe de gemeentelijke financiële huishouding in elkaar zit. Oftewel wat er gebeurt met het belastinggeld van de Soester inwoners en ondernemers.

Behandeling in gemeenteraad

De gemeenteraad behandelt de begroting op woensdag 12 oktober (Ronde) en donderdag 3 november (Raad). Belangstellenden zijn van harte uitgenodigd om deze bijeenkomst bij te wonen. Voorafgaand aan de vergadering is er gelegenheid om in te spreken.

PDF bestanden kunt u openen met de gratis Adobe Reader.