Gemeente Enkhuizen

Wegversmalling Westerstraat

De gemeente Enkhuizen gaat medio november een tweezijdige wegversmalling met fietsvoorziening aanleggen in de Westerstraat (ter hoogte van hotel de Koepoort). In dit gedeelte van de Westerstraat is veel hinder van (te) hard rijdend verkeer. Er is gekozen voor een wegversmalling bestaande uit twee eilandjes waarbij ruimte blijft voor een auto en fietsdoorgangen aan beide zijden. Eerstkomend verkeer heeft daarbij voorrang. De veelgebruikte oplossing in de vorm van een verkeersdrempel is op dit traject geen optie: de trillingen die vrijkomen bij het passeren van de drempel zijn niet wenselijk bij een aantal oude huizen in deze straat.

Duurzaam en veilig verkeer

De versmalling wordt in het kader Duurzaam en veilig inrichten van de binnenstad gerealiseerd zodat de maximumsnelheid van 30 kilometer per uur beter wordt nageleefd door automobilisten. Duurzaam Veilig Verkeer is een overheidsinitiatief om de verkeersveiligheid te vergroten. De werkwijze richt zich op het voorkomen van ongevallen en waar dit niet mogelijk is, op het beperken van letsel. Weggebruikers moeten aan de vormgeving van de weg zien welk gedrag van hen wordt verwacht: hoe hard ze mogen rijden, of ze mogen inhalen, enzovoorts. De inrichting van de weg moet weggebruikers dwingen zich veilig te gedragen. De gemeente begint in de Westerstraat met maatregelen, later dit jaar en volgend jaar volgen andere locaties met snelheidsremmende maatregelen. Deze zullen ook vooraf kenbaar gemaakt worden.

De werkzaamheden

De werkzaamheden staan gepland voor week 44 of 45 en nemen maximaal een week in beslag. De Westerstraat blijft toegankelijk, wel worden tijdelijke verkeersmaatregelen genomen om het verkeer doorgang te laten vinden. Weggebruikers en omwonenden kunnen tijdens de werkzaamheden te maken krijgen met enige overlast.