Belgische Federale Overheid

Vergadering van President Abbas en Eerste Minister Netanyahu en verwelkomt de verklaring van het Kwartet

Minister Vanackere reageert op de toespraken in de Algemene Vergadering van President Abbas en Eerste Minister Netanyahu en verwelkomt de verklaring van het Kwartet

Datum: 24 september 2011

Vicepremier en Minister van Buitenlandse Zaken Minister Vanackere heeft acte genomen van het formele verzoek van President Abbas om de Palestijnse Staat te erkennen als volwaardige VN-lidstaat. Deze vraag is nu in handen van de Veiligheidsraad. De Minister stelt eveneens vast dat President Abbas bereid is om onmiddellijk terug te keren naar de onderhandelingstafel op voorwaarde dat de bouw van nederzettingen volledig wordt stopgezet.

Anderzijds stelt de Minister vast dat Premier Netanyahu President Abbas heeft uitgenodigd voor een ontmoeting, vandaag in New York, op voorwaarde dat de legitimiteit en de nood aan veiligheid van de Israëlische Staat wordt erkend.

De twee interventies bevestigen dat de posities nog ver van elkaar verwijderd blijven maar dat tegelijkertijd onderhandelingen de enige manier zijn om tot een duurzaam vredesakkoord te komen.

Er moet nu gebruik worden gemaakt van het momentum dat deze week werd gecreëerd om de onderhandelingen te hervatten op basis van een nieuwe methodologie, zoals voorgesteld door Catherine Ashton. Minister Vanackere verheugt zich erover dat de onderhandelingen binnen het Kwartet op een verklaring zijn uitgemond en hoopt stellig dat deze verklaring de aanzet is voor hernieuwde onderhandelingen gebaseerd op de kalender die door het Kwartet werd bepaald.