Gemeente Leudal


Nieuws

Koninklijke onderscheiding voor prof. dr. Jac Rebel uit Heythuysen

Koninklijke onderscheiding dhr Rebel (foto: Ruud Snijders)

Op zaterdag 24 september is aan prof. dr. J.J. Rebel uit Heythuysen een Koninklijke Onderscheiding uitgereikt. De heer Rebel is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. De versierselen werden hem opgespeld door burgemeester Arno Verhoeven van de gemeente Leudal.

De heer Rebel (80) was als eerste bijzonder hoogleraar "Vraagstukken geestelijke verzorging in zorginstellingen" werkzaam aan de Rijksuniversiteit in Groningen. De heer Rebel heeft het onderzoek naar geestelijke verzorging op de kaart gezet en wordt bestempeld als een open wetenschapper die de veranderde geestelijke zorg een nieuwe inbedding wist te geven in het hedendaagse ziekenhuis.

Ten behoeve van de gereformeerde kerk verrichte hij als vrijwilliger werkzaamheden als onder andere afgevaardigde naar particuliere/generale synoden en was hij lid van het hoofdbestuur. Van de Nederlandse Hervormde Kerk/SOW kerken was hij lid en voorzitter van diverse commissies. Ook was hij medewerker van NCRV radioprogramma's zoals "Woord op zondag" en "Het levende woord". Zijn maatschappelijke verdiensten op cultuurhistorisch gebied bestaan uit het voorzitterschap van de fondsenwervingcommissie ten behoeve van de instandhouding van de Minderbroederskerk en het adviseurschap van de Stichting Vrienden van de Minderbroederskerk. Tevens was de heer Rebel lid van de Bouwloge, welke zich inzet voor restauratie en herbouwprojecten. Hiervoor verzorgt de heer Rebel lezingen in binnen- en buitenland .

De versierselen werden aan de heer Rebel uitgereikt in Roermond tijdens het 10 jarig bestaan van de Stichting Vrienden van de Minderbroederskerk.

(Foto: Ruud Snijders)