Gemeente Nuenen


Koninklijke onderscheiding voor de heer Jan Matthijsse

Â

Na afloop van de jaarlijkse herdenking van de bevrijding van de gemeente Nuenen, vrijdagavond 23 september heeft burgemeester Ligtvoet een koninklijke onderscheiding uitgereikt aan de heer Jan Matthijsse (85).Â

Â

Jan Matthijsse ontving de koninklijke onderscheiding: Lid in de Orde van Oranje-Nassau op grond van de totaliteit van zijn verdiensten op defensie- en andere terreinen. Tot aan zijn pensionering was hij majoor bij de Koninklijke Landmacht (legerplaats Oirschot).

Â

Â

Vanaf 1979 tot heden, ruim 30 jaar, heeft hij (bestuurlijke) activiteiten ontplooid voor de samenleving, meer specifiek voor het herdenken van de Tweede-Wereldoorlogs-slachtoffers. Hij heeft zich ingezet voor het in stand houden van historisch militair materiaal, o.a. legervoertuigen uit WO II. Mede door zijn inzet en initiatieven is de jaarlijkse viering van de bevrijding in de regio Zuid-oost-Brabant, in het bijzonder op 18 september te Eindhoven en rond 21 september te Nuenen, jaarlijks een indrukwekkende viering met een defilé van oorlogsvoertuigen. Deze voertuigen zijn voor jongeren een tastbaar element van de geschiedenis over de bevrijding.

Â

Â

Decorandus is tot op heden een actief lid van de Vereniging van Airborne-vrienden. Daarnaast is hij ook vrijwilliger en gouden speld drager bij de Stichting 18 September Eindhoven. In de jaren 80 was hij actief lid van het Oranje comité Nuenen. In 1989 was hij oprichter en tot 2009 voorzitter van de Vereniging Wheels. Vanaf 2009 is hij oprichter en actief lid van de Vereniging Warwheels.