Gemeente Maastricht

Gemeente Maastricht en Provincie Limburg blij met keuze Vlaamse regering voor elektrische sneltram Hasselt-Maastricht

26 september 2011

De Vlaamse Regering heeft vandaag op voorstel van Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Hilde Crevits gekozen voor de aanleg van een elektrische sneltram tussen Hasselt en Maastricht.

Reactie gemeente Maastricht en Provincie Limburg De gemeente Maastricht en Provincie Limburg zijn blij met het besluit van de Vlaamse regering over de verdere voortgang van de tram Vlaanderen-Maastricht. Het project is van groot belang voor de samenwerking tussen beide Limburgen en beide provinciehoofdsteden. De economische ontsluiting van de regio's aan beide zijden van de grens wordt met de tramverbinding fors verbeterd. De regio's komen dichter bij elkaar waardoor uitwisseling en groei op het gebied van economie, cultuur, kennisuitwisseling, toerisme en vrijetijdsbesteding gaan plaatsvinden.

Wethouder en voorzitter van de Stuurgroep Tram Vlaanderen Maastricht Albert Nuss : `Dit is heel goed nieuws voor het project. Deze beslissing van de Vlaamse regering brengt de broodnodige duurzame OV-verbinding tussen Maastricht en Belgisch Limburg weer een forse stap dichterbij'.

Besluitvormingsproces aan Nederlandse zijde
In Maastricht is voor de zomer door de gemeenteraad het besluit voor de route van de tram door de Maastrichtse binnenstad genomen. Nu wordt verder gewerkt aan de nadere planuitwerking. De oproep van de Vlaamse minister om te komen tot een samenwerkingsovereenkomst waarin afspraken over exploitatie van de tram hard worden vastgelegd, komt dan ook als geroepen. Met deze afspraken, een verdere planuitwerking en een nauwkeurigere kostenraming kunnen de gemeenteraad van Maastricht en Provinciale Staten einde 2012 een definitief `go/no-go' besluit nemen.