Gemeente Maastricht

Begroting 2012: naast bezuinigingen ook ruimte voor nieuwe investeringen

23 september 2011

Dankzij eerdere maatregelen en scherpe keuzes lastenverhoging voorkomen

Het college van burgemeester en wethouders van Maastricht presenteert in deze economisch moeilijke periode een sluitende begroting voor 2012 zonder de lasten te verhogen. Ook investeringen in nieuwe projecten blijven mogelijk. Bovendien wordt niet getornd aan het armoedebeleid en wordt niet meer verder bezuinigd op de Wmo.

De bezuiniging in 2012 bedraagt 5,8 miljoen euro. Het bedrag loopt in de pas met de bezuinigingsoperatie groeiende naar 22 miljoen structureel in 2018, zoals dit voorjaar met de raad afgesproken in de Kaderbrief 2011. De besparingen worden grotendeels behaald met efficiency, automatisering en regionale samenwerking. Het aantal banen bij de gemeente wordt gereduceerd met tenminste 140 (via natuurlijk verloop). Ook is de grondexploitatie op orde gebracht.

De begroting 2012 vraagt offers in de vorm van bezuinigingen, maar biedt tegelijkertijd ruimte voor nieuwe investeringen. Deze investeringen zijn mogelijk, omdat in het afgelopen jaar krachtige maatregelen zijn genomen en fundamentele keuzes zijn gemaakt. De investeringen komen tot uiting door acht stedelijke brandpunten te benoemen. Hierin zijn prioriteiten gesteld voor de grote projecten op het gebied van stadsontwikkeling. Het actuele investeringspakket bedraagt een miljard euro (inclusief A2-project). "Maastricht toont daarmee realiteitszin én ambitie", schrijft het college van burgemeester en wethouders in de begroting.

Het college voorkomt dankzij de extra inspanningen in het afgelopen jaar lastenverhoging. Het hecht hier grote waarde aan om de dynamiek in een duurzame economische ontwikkeling van de stad vast te houden. Op deze manier kunnen bedrijven hun concurrentiepositie verbeteren en wordt de werkgelegenheid cq. de arbeidsparticipatie van burgers bevorderd.
Daarnaast is welbewust ingezet op continuering van het armoedebeleid. De diverse gemeentelijke regelingen voor mensen in een kwetsbare positie blijven gehandhaafd. Wat betreft de Wmo wordt een innovatief beleid ingezet, dat meer uitgaat van zelfredzaamheid en de eigen kracht van de cliënten en sociale netwerken. Met deze aanpak kunnen nieuwe bezuinigingen op de individuele uitkeringen van de Wmo voorkomen worden.

Belangrijke ontwikkelingen die voor 2012 op de agenda staan zijn onder meer het samenstellen en het indienen van het bidbook voor Culturele Hoofdstad van Europa in 2018, de aanleg van de tijdelijke A2-traverse voor de bouw van de tunnel, het definitieve besluit over de tram Maastricht-Vlaanderen, het opstellen van een nieuw masterplan Belvédère (inclusief Noorderbrug-tracé), aanleg extra treinhalte in Maastricht Noord, uitwerking van het project Maastricht Health Campus, aanhaking bij het economische ontwikkelingsprogramma Brainport 2020, opstart regionale uitvoeringsdienst (RUD, die de VROM-taken van gemeenten gaat overnemen), opstart Wet Werken naar Vermogen, opening nieuw Geusseltbad, opstart diverse samenwerkingsvormen met de overige Zuid-Limburgse gemeenten.

"Het stadsbestuur is ervan overtuigd dat met de hierboven genoemde maatregelen Maastricht en de Maastrichtenaren ook in een economisch moeilijke periode hun vitaliteit laten zien. Want er zijn genoeg positieve ontwikkelingen in de stad waarneembaar. De inkomende migratie groeit, bouwprogramma's worden hervat, van een brain drain (uittocht studenten en kenniswerkers) is geen sprake, op het gebied van startende ZZP'ers neemt Maastricht de tweede plaats in Nederland in, de universiteit blijft groeien en is de meest internationale van het land, op het gebied van afvalbeheer is Maastricht de onbetwiste nummer 1 van het land; de sociale dienst scoort landelijk hoog, er is volop commitment voor samenwerking in Zuid-Limburg en de sociale cohesie in de Maastrichtse samenleving is onveranderd groot," aldus het college.