Gemeente Amsterdam Stadsdeel Nieuw-West

Nieuw-West tot 2020

---

Ondernemers bepalen economische visie Nieuw-West tot 2020

23 september 2011

Ondernemers uit Nieuw-West hebben de afgelopen maanden thema's aangedragen voor de economische visie van het stadsdeel tot 2020. Deze thema's zijn verwerkt in een eerste concept door het stadsdeel.

Concept

Deze week werd het concept gepresenteerd aan het Ondernemersplatform door stadsdeelvoorzitter Achmed Baâdoud (Economie): "dit is een door ondernemers gedragen visie, een instrument om partijen mee te mobiliseren en binden; bezuinigen betekent nog beter samenwerken en dat gaat makkelijker als je gezamelijke doelen voor ogen hebt".

Analyseren en signaleren

De economische visie analyseert belemmeringen en signaleert kansen. Het internationale modecluster in het World Fashion Center is zo'n kans en kan verder worden versterkt. Hetzelfde geldt voor de drie grote ziekenhuizen, die veel werkgelegenheid bieden en waarvan verdere groei kan worden gefaciliteerd; een kwart van alle banen in Nieuw-West komt uit (medische) zorg en welzijn. Werkgelegenheid is er ook op Schiphol en in de haven. Om meer bewoners van Nieuw-West hier aan een baan te helpen is er een plek nodig in de wijk waar de vacatures, leerwerkplekken en opleidingsmogelijkheden van Schiphol en de haven te vinden zijn.

Volop kansen

De ondernemers van het Ondernemersplatform zien volop kansen en potentie en noemen het slechte imago van het stadsdeel een belemmering voor economische groei. Ondernemers kunnen een belangrijke rol als ambassadeurs vervullen om nieuwe (grote) bedrijven naar Nieuw-West te halen.

Jeugdwerkloosheid is volgens ondernemers een groot probleem. Vraag en aanbod sluiten niet op elkaar aan en ondernemers pleiten voor ouderwetse arbeidsbemiddelaars die bedrijven in Nieuw-West kennen en jagen op een geschikte kandidaat uit de buurt.

Ondernemershuis als verzamelpunt

Baâdoud wijst het Ondernemershuis aan als verzamelpunt waar lokale banen worden gekoppeld aan bewoners uit de buurt. Veel werk blijft liggen en (kleine) ondernemers hebben wel vacatures, maar maken bijvoorbeeld geen gebruik van uitzendbureau's: `je slaat steil achterover van de kosten en tegen de tijd dat je iemand een beetje hebt ingewerkt, is je vaste personeelslid terug van zwangerschapsverlof,' verduidelijkt Paul Welzenbagh van juwelier Nusselein. Rahma el Mouden, eigenaresse van onder meer schoonmaakbedrijf MAS heeft goed contact met de gemeente Amstelveen opgebouwd en krijgt daarvandaan sollicitanten aangeleverd - veertig mensen zijn zo al aangenomen.

Presentatie economische visie

De economische visie wordt begin november gepresenteerd aan de raad. Daarna is er nog een laatste participatieronde met ondernemers. Eind dit jaar wordt de economische visie, naar verwachting, vastgesteld door het dagelijks bestuur en in het voorjaar neemt de deelraad een definitief besluit.

k