UMC Utrecht


Fellowship award voor Christiaan Vinkers

Begin september heeft Christaan Vinkers, psychiater in opleiding, op het ECNP congres in Parijs een fellowship award ontvangen. Dit is een aanmoedigingsprijs voor veelbelovende pas gepromoveerde artsen of onderzoekers. Vinkers kreeg de prijs voor zijn onderzoek en publicaties van de afgelopen jaren.

Momenteel doet Vinkers onder meer onderzoek naar de relatie tussen stress en besluitvorming. "Welke besluiten neem je als gestrest bent? Zo blijken gestreste mensen besluiten te nemen die gericht zijn op de korte termijn en vooral op zichzelf betrekking hebben. Als de stress voorbij is wordt er meer naar de lange termijn gekeken", vertelt Vinkers.

Epigenetica lijkt bij stress ook een rol te spelen. "Je genen liggen vast maar wat je meemaakt zorgt ook voor kleine aanpassingen in je DNA. Zo kunnen vroege levensstress of latere problemen effect hebben of en hoe je DNA wordt afgelezen. Binnenkort start het onderzoek bij mensen, waarbij in een stressvolle situatie wordt gekeken of epigenetische beïnvloeding van het DNA ook effect heeft op de stressreactie." Het stressonderzoek vindt plaats in samenwerking met: prof.dr. M. Joëls, prof.dr. R.S. Kahn, dr. M. Boks en dr. B. Neggers.

Vinkers is bezig met zijn opleiding tot psychiater, waar hij in 2009 mee is gestart. Daarvoor heeft hij SUMMA gedaan en is gepromoveerd bij Farmacie. Voor zijn promotie heeft hij onderzoek gedaan naar de relatie tussen stress en lichaamstemperatuur.

Award
Door de European College of Neuropsychopharmacology (Europese verenging voor klinisch wetenschappelijk onderzoek) worden jaarlijks zes fellowship award uitgereikt aan jonge, pas gepromoveerde artsen of onderzoekers. De prijs bestaat uit een award en een geldbedrag van 1500 euro. Kijk voor meer informatie op http://www.ecnp.eu. maandag 26 september 2011