Gemeente Zwartewaterland


Nieuws- en Persberichten

26-09 Feestelijk startschot Groene en Blauwe Diensten

Midden in het landschap van Langeholte is op vrijdag 22 september de aftrap gegeven voor de Groene en Blauwe Diensten. In aanwezigheid van Gedeputeerde Rietkerk en wethouders Veldhoen (Kampen), Dannenberg (Zwolle) en Visserman (Zwartewaterland) werden de eerste onderhoudscontracten getekend voor particulier landschapsonderhoud. Voorzitter van de Stichting Particuliere Landschapsdiensten IJsseldelta+, dhr. Hofhuis, sprak een dankwoord uit naar alle partijen die hebben bijdragen aan dit eerste succes, maar deed tegelijk ook de oproep aan particulieren en agrariërs om zich aan te melden om ook in aanmerking te komen voor een onderhoudscontract.

"Het gaat hierbij dan om landschapselementen die in het specifieke landschapsdeel van de initiërende gemeenten Zwolle, Kampen en Zwartewaterland thuis horen en hier een meerwaarde generen", aldus voorzitter Hofhuis.

Gedeputeerde Rietkerk benadrukte het belang van de Groene en Blauwe Diensten voor Overijssel. Nagenoeg elke gemeente in Overijssel biedt de regeling Groene en Blauwe Diensten nu aan, waardoor burgers nog meer dan voorheen betrokken worden bij het landschap. Wethouder Visserman van de gemeente Zwartewaterland dankte de buurgemeenten Zwolle en Kampen voor de samenwerking en gaf aan dat dit van belang is, omdat de IJsseldelta natuurlijkerwijs de gemeentegrenzen overstijgt. De samenwerking tussen de partijen werd in het veld bekrachtigd in een `contract voor samenwerken aan landschap'.

Contracten en aanmelding
Tijdens het feestelijk startschot zijn acht contracten met particulieren ondertekend met een totale waarde van 340.000 euro. Het zijn langjarige contracten van 30 jaar, waarmee onderling wordt uitgesproken dat het landschap van waarde is en dat particulieren zich daar langjarig mee willen verbinden. Het afsluiten van contracten zal de komende maanden centraal staan in het werk van de Stichting Particuliere Landschapsdiensten IJsseldelta+. In samenwerking met de ANV Camperland, ANV Horst en Maten en Vereniging Buurtschap IJsselzone wil de stichting kolken, hoogstamboomgaarden, heggen, knotwilgen en vele andere elementen van meerwaarde laten zijn voor het landschap. Heeft u als particulier of als agrariër belangstelling in deze regeling, meldt u dan aan bij Jan-Olaf Tjabringa via 088-7844300 - tjabringa@cultuurland.com. Voor meer informatie kunt u kijken op www.gebiedsmakelaarijsseldelta.nl