Waterschap Aa en Maas

binnen de pot- en containerteelt

Waterschap controleert wateropvang binnen de pot- en containerteelt

De afdeling Handhaving van waterschap Aa en Maas gaat controleren op het, op de juiste wijze, opvangen en hergebruiken van recirculatiewater binnen de pot- en containerteelt. Het gaat om hemel-, spui- en drainwater. Pot- en containerteeltbedrijven zijn bedrijven die hun gewassen niet in de grond telen. Denk aan het kweken van aardbeien op stelling en overige teelt in potten. In het beheergebied van Aa en Maas, Oost-Brabant, zijn ongeveer 80 van dit soort bedrijven gevestigd. Alle bedrijven worden bezocht en van te voren geïnformeerd. De controles vinden plaats tot en met het voorjaar van 2012.

Milieuschade
De controles richten zich op de juiste opvang en hergebruik van recirculatiewater. Dit water wordt steeds opnieuw ingezet en bevat veel meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen. Als bedrijven niet de juiste voorzieningen hebben om dit op te vangen, kunnen deze stoffen door afstroming in het oppervlaktewater terechtkomen. Een teveel van deze stoffen kan schade aan het milieu veroorzaken en is strafbaar. Nieuwe wetgeving
De verwachting is dat medio 2012 alle afgegeven Waterwetvergunningen voor de pot- en containerteelt komen te vervallen. De reden hiervoor is dat dergelijke bedrijven onder het Activiteitenbesluit komen te vallen. Hierin staan algemene regels voor bedrijven om vervuiling van bodem en water te voorkomen. Tijdens de controles wordt getoetst op de huidige en toekomstige regelgeving. Tevens informeren medewerkers van het waterschap bedrijven over wijzigingen als gevolg van het Activiteitenbesluit. Zo kan tijdig voldaan worden aan de nieuwe normen. Ook wordt gecontroleerd op andere wetgeving zoals de Wet gewasbeschermingsmiddelen en biociden en de Keur waterschap Aa en Maas.