Politie Gelderland-Midden

Regionaal

---

Drie woninginbraken en woningbrand opgelost

Publicatiedatum: 26-9-2011 14:21:00

ZEVENAAR - Met de aanhoudingen van een 20-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats en een 18-jarige Zevenaarse denkt de politie drie inbraken en een brandstichting in een woning te hebben opgelost. Beide verdachten verblijven nog in voorlopige hechtenis. Het onderzoek werd verricht door het regionale Woninginbrakenteam.

De twee verdachten werden op woensdag 17 augustus 2011 aangehouden op de Arnhemseweg in Duiven terwijl ze reden in een auto die kort daarvoor was gestolen bij een inbraak in een woning in Zevenaar. De 58-jarige eigenaar van de auto meldde rond kwart voor zes aan de politie dat hij door zijn blaffende honden was gewekt waarna hij onbekenden in zijn auto zag wegrijden. Hierop heeft de centrale meldkamer van de politie direct een bericht verspreid om uit te kijken naar de gestolen auto. (2011094457)

Dure auto
De verdachten verklaarden ook een inbraak gepleegd te hebben in de nacht van woensdag op donderdag 11 augustus 2011. Zij zouden die nacht bij een woning van een 77-jarige Zevenaarder hebben ingebroken. Hier zouden ze onder meer een dure auto, een televisie en een fiets weggenomen hebben. De auto zouden ze voor een schijntje hebben verkocht aan een heler.
(2011092162)

Brand en inbraak
In de nacht van dinsdag op woensdag 3 augustus ontstond er brand in een woning in Zevenaar. De bewoners (44 en 45 jaar) werden die nacht opgeschrikt door een brandlucht. De begane grond bleek in brand te staan. De bewoners konden zich ternauwernood in veiligheid brengen maar moesten wel behandeld worden in het ziekenhuis. Vier katten van het echtpaar kwamen door de brand om het leven. De woning raakte zodanig beschadigd dat de bewoners niet terug konden naar hun woning. Uit het onderzoek is naar voren gekomen dat de twee verdachten een inbraak hadden gepleegd waarna ze brand stichtten om vermoedelijk achtergelaten sporen te vernietigen.
(2011089173-lh)

Bekennende verklaring
De Zevenaarse en de man zonder vaste woon- of verblijfplaats verklaarden deze inbraken te hebben gepleegd omdat de gelegenheid zich aandiende. Bij alle inbraken kwam het tweetal binnen nadat bleek dat een deur of raam niet afgesloten was.

Offensief tegen woninginbraken
De politie Gelderland-Midden heeft met ingang van 1 februari een groot offensief ingezet tegen woninginbraken. Het korps wil hiermee het aantal woninginbraken substantieel verlagen. Het team, dat bestaat uit zeker 15 rechercheurs, gaat aan de slag om gepleegde woninginbraken te onderzoeken met als doel over te gaan tot aanhouding en voorgeleiding van verdachten. Daarnaast is er ondersteuning door tal van specialisten op onder meer financieel gebied. Ook wordt de surveillance gericht op woninginbraken. Het korps zal bovendien met extra inzet informatie inwinnen over locaties en verdachte personen.

Voorkomen van woninginbraken
Het offensief behelst overigens niet alleen het onderzoeken van gepleegde woninginbraken en overvallen, maar ook het voorkomen ervan. Daarbij zal het korps nog meer een beroep doen op burgers om alert te zijn op verdachte situaties en de politie te bellen. Verder zal de politie zoveel mogelijk op grond van informatie nieuwe inbraken en overvallen verstoren. Voor tips over hoe u een inbraak zoveel mogelijk kunt voorkomen.

Help de politie!
De politie werkt hard woninginbraken tegen te gaan en op te lossen. Daarbij is informatie van burgers erg belangrijk. Hoe meer informatie de politie heeft, hoe beter dit is voor het onderzoek en des te eerder zicht op mogelijke daders gekregen kan worden. Ziet u bijvoorbeeld een verdacht persoon in uw buurt lopen, of een auto meerdere malen doelloos rond rijden, schroom dan niet om de politie te bellen. Bij verdachte situaties kunt u bellen naar 112. Voor meldingen waarbij de komst van de politie niet direct noodzakelijk is, bel dan naar 0900-8844. Wilt u anoniem blijven? Bel dan naar 0800-7000.
(lh)


---


---

Renkumer overleden na ongeval

Publicatiedatum: 26-9-2011 14:21:56

ELST/NIJMEGEN - De 41 jarige Renkumer, die in de nacht van zaterdag 10 op zondag 11 september zwaar gewond raakte bij een verkeersongeval in Elst is overleden. De man bezweek zondagavond 25 september in het ziekenhuis in Nijmegen aan zijn verwondingen.

Het slachtoffer werd die nacht rond kwart voor twee door een passant en een omwonende zwaar gewond op de Homoetsestraat aangetroffen bij zijn snorfiets. Op basis van de aangetroffen situatie vermoedt de politie dat de man onderweg was van Heteren richting Valburg en ter hoogte van de daar aangebrachte wegversmalling door onbekende oorzaak ten val is gekomen. Het slachtoffer werd in zorgwekkende toestand naar het Radboudziekenhuis in Nijmegen overgebracht, waar hij zondag overleed. (2011104790-pk)