Solveon: Beschermingsbewindvoerders verplicht op cursus

Persbericht van Solveon Incasso

Utrecht, 26 september 2011 - Solveon pleit voor een wettelijk verplichte basiscursus voor zogeheten bewindvoerders ter bescherming van meerderjarigen. Volgens de incasso-organisatie weten veel van deze bewindvoerders namelijk niet wat de grenzen van hun bevoegdheid zijn en waartoe ze wel en niet gehouden zijn. Dit levert regelmatig problemen op bij het treffen van een betalingsregeling met debiteuren die onder beschermingsbewind geplaatst staan. In het ergste geval leidt dit tot een verdere verzwaring van de schuldenlast.

Veel Nederlanders kennen in de eigen familie- en kennissenkring wel iemand die door een psychische of lichamelijke beperking niet in staat is om zijn of haar eigen financiën te regelen. Dit gebeurt dan door een familielid die als beschermingsbewindvoerder optreedt, dan wel door een professionele bewindvoerder. Omdat iedereen beschermingsbewindvoerder kan worden zijn er echter veel bewindvoerders die niet precies weten hoe zij hun taak moeten uitvoeren. Zo komt het geregeld voor dat bewindvoerders weigeren inzage te verstrekken in de inkomsten van debiteuren of niet willen meewerken aan een voorgestelde afbetalingsregeling.

Solveon-directeur Raymond Minks: "In tegenstelling tot WSNP-bewindvoerders die hun taken uitoefenen op grond van de faillissementswet, omschrijft het Burgerlijk Wetboek slechts in algemene termen wat er van bewindvoerders ter bescherming van meerderjarigen verwacht mag worden. Er is dus nogal wat vrijheid om die functie vorm te geven en dit maakt incassotrajecten soms onnodig moeilijk. Feit is dat als je het bewind voert over iemand met schulden, je gehouden bent mee te werken aan een incassoregeling. Een beschermingsbewindvoerder is niets meer dan een zaakwaarnemer, de betalingsverplichting van de onder bewindgestelde blijft hetzelfde en verandert niet door het beschermingsbewind."

Basiscursus
Omdat bewindvoerders geregeld medewerking weigeren bij het oplossen van de schuldenproblematiek van 'hun' debiteur komt het voor dat die schulden verder oplopen. Om dit soort problemen te voorkomen pleit Solveon dan ook voor een wettelijke verplichting tot het volgen van een basiscursus Beschermingsbewind. Deze wordt nu al door diverse instellingen aangeboden.

Minks: "Dat er wel iets aan de hand is blijkt wel uit het feit dat Staatssecretaris Teeven van Veiligheid en Justitie inmiddels een wetsvoorstel heeft ingediend in waarin hij pleit voor wettelijke kwaliteitseisen waaraan beschermingsbewindvoerders, curatoren en mentoren moeten voldoen om voor benoeming in aanmerking te komen. Als het wetsvoorstel van de Staatssecretaris Teeven resulteert in een verplichting tot het volgen van een basiscursus zou er veel financieel leed voorkomen kunnen worden. En dat is in het belang van zowel de debiteur als de schuldeiser als de bewindsvoerder zelf."

*

Links:
http://www.solveon.nl



Razende Robot Reporter