ROC Friese Poort

Vredesweek bij ROC Friese Poort

Vredesweek 2011

26 september 2011

In het kader van de Vredesweek 2011 met als thema 'Elk mens heeft recht op een veilig bestaan', werd door ROC Friese Poort, vestiging Leeuwarden (locatie Wilaarderburen), twee initiatieven genomen.

Voorstelling 'Juster, hjoed en moarn'

Allereerst werd de voorstelling 'Juster, hjoed en moarn' gespeeld. De Stichting 1940-1945 gaf acteur Freark Smink en regisseur Gooitsen Eenling in het voorjaar van 2011 de opdracht een voorstelling te maken. In deze voorstelling moest het verschillend beleven van de Tweede Wereloorlog door jongeren en ouderen zichtbaar worden. Op 10 mei werd deze voorstelling met groot succes in de grote zaal van de Lawei gespeeld. Spreker Jan Terlouw was lyrisch.

De Leeuwarder Courant schreef: "In ongeveer 35 minuten maakt dit programma met dialogen, liederen en filmpjes duidelijk dat verschillende generaties - juster, hjoed en moarn - op hun eigen manier aankijken tegen oorlog, vrede en vrijheid. Dat hoeft vrede als gemeenschappelijk doel niet in de weg te staan, zoals in het slotlied gezongen wordt."

Ook werd deze voorstelling, in de week van 19 september tot 23 september, vier keer gespeeld in de Herman van Veenzaal bij ROC Friese Poort in Leeuwarden. Een groot succes! Reacties waren: ontroerend, kort maar krachtig, een duidelijke boodschap.

Lesbrief

Het tweede initiatief was een lesbrief. Voor alle medewerkers en leerlingen van ROC Friese Poort is de website 'De Anderen' aangevuld met een pagina over de Vredesweek. De pagina is vanaf maandag 19 september beschikbaar en blijft voorlopig op de site staan. ROC Friese Poort hoopt dat er veel gebruik wordt gemaakt van dit unieke aanbod.