Groen!

Groen! dient resolutie in om onderzoekers te beschermen

door Elisabeth Meuleman (Vlaams parlementslid) op 26 september 2011 in "Onderwijs"

Een delegatie van Groen!, waaronder Vlaams Parlementslid Elisabeth Meuleman, zal maandag aanwezig zijn op de solidariteitsactie tegen het ontslag van Barbara Van Dyck. Van Dyck werd ontslagen door de KULeuven naar aanleiding van de gebeurtenissen op het GGO-veld in Wetteren. Groen! dient een resolutie in om kritisch en onafhankelijk onderzoek in Vlaanderen beter te beschermen.

Elisabeth Meuleman woont maandag een solidariteitsactie bij voor Barbara Van Dyck: "Vlaanderen wil een innovatieve regio zijn. Daarvoor is meer nodig dan geld alleen. De toenemende afhankelijkheid van de industrie zorgt ervoor dat kritische stemmen dreigen te verdwijnen. Juist onderzoekers die tegen de stroom in gaan moeten gekoesterd worden."

In een resolutie die Groen! maandag indient in het Vlaams Parlement roept de partij de Vlaamse regering op om te zorgen voor een sluitend en eenvormig statuut voor onderzoekers aan alle hogescholen, universiteiten en onderzoeksinstellingen in Vlaanderen. Groen! wil dat de overheid de onafhankelijkheid van wetenschappelijk onderzoek garandeert via ethische commissies en parlementaire controle. De partij wil nieuwe gefinancierde onderzoekslijnen om kritische en ongebonden onderzoeksinitiatieven te steunen.

Hoewel Van Dyck zelf niet deelnam aan de vernietiging van de veldproeven werd zij ontslagen zonder tuchtprocedure, zonder dat haar directe oversten werden gehoord, zonder dat haar constructieve rol als projectcoördinatrice in rekening werd genomen. Een lopend onderzoeksproject wordt door het onmiddellijke ontslag van Van Dyck op de helling gezet. Meuleman : `We betreuren dat een verzoeningspoging met het rectoraat van de KUL op niets uitdraaide. Blijkbaar eiste de KUL een eenzijdige schuldbekentenis van Van Dyck, zonder bereid te zijn om het ontslag op staande voet en zonder tuchtprocedure als voortvarend te erkennen. Een sluitend en eenvormig statuut voor alle onderzoekers in Vlaanderen moet dergelijke situaties in de toekomst voorkomen.


Contact: Elisabeth Meuleman