Ingezonden persbericht


PERSBERICHTAMSTERDAM, 26 SEPTEMBER 2011

HET ST. IGNATIUSGYMNASIUM OFFICIEEL GEOPEND

Op een oude fietsgenerator uit de ondergrondse bunker fietsten vier leerlingen afgelopen donderdag de energie bij elkaar voor de openingsceremonie: onder aanmoediging van stadsdeelwethouder Egbert de Vries is het St. Ignatiusgymnasium officieel geopend. Het oude jaren '50 gebouw aan de Jan van Eijckstraat is door LEVS architecten grondig gerenoveerd en kreeg er een hele nieuwe vleugel bij.

Amsterdam-Zuid heeft er weer een gymnasium bij om trots op te zijn. Het St. Ignatiusgymnasium aan de Jan van Eijckstraat is gerenoveerd, uitgebreid en herboren als duurzame, toekomstbestendige school. "Dit voelt fantastisch, het was het wachten waard," zei rector Annita Swenneker na tweeënhalf jaar op een tijdelijke locatie in Buitenveldert. De opening van het nieuwe gebouw stond in het teken van verbinding: verbinding van de school met de maatschappij, van de ene generatie met de volgende en van oude monumenten met nieuwe ontwikkelingen.

ONDERGRONDS GYMMENMet steun van stadsdeel Oud-Zuid is het LEVS samen met de schoolleiding gelukt om een fikse uitbreiding middenin een karakteristieke Amsterdamse School woonwijk te realiseren. Het oude jaren '50 gebouw werd hoogwaardig en zeer duurzaam gerenoveerd en kreeg er een eigentijds nieuwbouwbroertje bij. Om de ruimte tot het uiterste te benutten, gaat de nieuwbouw 8 meter de grond in. Hier is plaats gemaakt voor onder meer de gymzaal en het muzieklokaal. De oude ondergrondse bunker is heringericht als fietsenkelder, waar 750 leerlingen dagelijks hun fiets kwijt kunnen. De transparante centrale hal die het oude en nieuwe gebouw met elkaar verbindt, vormt meteen een beschut binnenhof als schoolplein.FRISSE SCHOOLOpvallend in het ontwerp is de bijzondere indeling van de lesverdiepingen. Met grote glazen schuifdeuren kunnen de lokalen hier groter of kleiner worden gemaakt voor vakoverschrijdende colleges of kleinere werkgroepen. Dat maakt dit gebouw in staat mee te bewegen m et de onderwijswensen van deze tijd. De geavanceerde installaties, die allemaal onder het dak en in de kelder zijn weggewerkt, leveren een extra duurzame bijdrage. Zo wordt bijvoorbeeld energie opgewekt en bespaard met warmte/koude opslag en krijgen zowel nieuw- als oudbouw het label A. De vloerverwarming en -koeling en optimale ventilatie dragen bovendien bij aan zo'n goed binnenklimaat dat het St. Ignatius het label 'Frisse School' klasse A heeft gekregen.

DATASHEET
Programma: 8.100m² renovatie en uitbreiding, 31 leslokalen, 4 clusters met leslokalen, studieplekken en docentenwerkplekken, ondergrondse gymzaal, muzieklokalen en fietsenstalling, aula/kantine en personeelsruimte als relaxzones, 3 pauzehoven (openbare ruimte)Opdrachtgever: Stichting VO Amsterdam-Zuid (SVOAZ) Adviseurs: Strackee (constructie), Cauberg-Huygen Raadgevende Ingenieurs (bouwfysica), Sinis/Galjema (installatie) Aannemer: Bouwbedrijf M.J. de Nijs en Zonen (B), Cofely (E), Homij (W) Interieurbouwer: Schalkwijk Kunst: Ni Haifeng