Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

26 september 2011

Ergernis over lakse Waterschap

De Partij voor de Dieren heeft met ergernis kennis genomen van het plan van het Waterschap Rivierenland om 50 muskusrattenvangers aan te nemen. De partij verzoekt het waterschap dan ook van dit voornemen af te zien en eindelijk eens werk te maken van een diervriendelijk beleid.

Nog dit voorjaar hebben de Dierenbescherming, Bont voor Dieren en de Faunabescherming de waterschappen opgeroepen om te stoppen met het doden van muskusratten. Zij pleitten voor diervriendelijke alternatieven, zoals het aanpassen van dijken en oevers, zodat muskusratten niet kunnen graven.

De noodzaak van het doden van muskusratten om schade aan dijken en oevers te voorkomen is nooit wetenschappelijk bewezen. Toch worden er jaarlijks meer dan 150.000 muskusratten gedood. De dieren verdrinken in vallen na een minutenlange doodsstrijd. In diezelfde vallen sterven ook nog eens meer dan 10.000 andere dieren, zoals waterhoentjes, meerkoeten, eenden, futen, bunzings en hermelijnen.

Afgezien van de gebrekkige onderbouwing van het nut van de huidige bestrijding zijn de kosten erg hoog: tientallen miljoenen euro's per jaar. Dat komt op honderden euro's per muskusrat. En dat terwijl de relatie tussen het aantal muskusratten en de hoeveelheid schade aan dijken en oevers allerminst vaststaat. Ook ontbreekt wetenschappelijk bewijs voor de aanname dat stoppen met doden leidt tot een explosieve groei van het aantal muskusratten.

Het lijkt erop dat het Waterschap maar niet in staat is een koerswijziging in te zetten. De verschillende waterschappen hebben inmiddels vele verzoeken gehad om eindelijk eens objectief vast te gaan stellen of bestrijding wel noodzakelijk is en te kijken naar diervriendelijke alternatieven. Toch is er blijkbaar geen ruimte voor nieuwe inzichten en gaat men door op de oude voet.

Noot voor de redactie,