Ingezonden persbericht


Persbericht

Vier telers van The Greenery ontvangen 'Nature Counts' predicaat

Barendrecht, 26 september 2011 - De bewuste consument wil duurzame groente en fruit. Duurzaamheid speelt een steeds belangrijkere rol in de maatschappij. Telers van The Greenery spelen hier op in door op innovatieve en inspirerende wijze duurzame producten te telen. Tijdens de inspirerende middag 'Duurzaamheid en voedselzekerheid' heeft The Greenery vier nieuwe telers het 'Nature Counts' predicaat overhandigd. Het label wordt twee maal per jaar door een jury van deskundigen toegekend aan producten waarvan de teelt aantoonbaar duurzamer is dan conventionele teeltmethoden.

Gezond is meer
Tijdens de inspirerende middag 'Duurzaamheid en voedselzekerheid' hebben verschillende sprekers hun visie gedeeld op voedselzekerheid. Albert-Jan Maat, Voorzitter LTO Nederland, lid van Taskforce Biodiversiteit & Natuurlijke hulpbronnen, wees de aanwezigen op de rol van de Nederlandse tuinbouw in het voedselzekerheidsvraagstuk. Prem S. Bindraban, directeur ISRIC World Soil, onderdeel van Wageningen University en Research Centre, gaf de aanwezigen een beeld van de voedselzekerheid wereldwijd en effectief gebruik van landbouwgrond. Zelf heeft The Greenery enige jaren geleden een duidelijke visie en strategie ontwikkeld op het gebied van duurzaamheid: 'Gezond is meer'. Door op verschillende vlakken initiatieven te ontwikkelen, stimuleert The Greenery haar telers, medewerkers en leveranciers om duurzamer te ondernemen.

Koplopers
Op maandag 26 september 2011 hebben vier telers het Nature Counts predicaat van de jury ontvangen. Zij zijn echte koplopers op het gebied van duurzaamheid. Het bedrijf Grootscholte BV krijgt het predicaat voor de paprika's die op kokosmatten worden geproduceerd. De toekenninggrond is een volledig residu -vrije productie van paprika's op kokosmatten. De samenwerking tussen aardbeienkwekerij Loos met twee melkveehouders en een akkerbouwer rondom duurzaam biogas, uniek in Nederland, levert de teller een besparing op van ongeveer één miljoen kuub gas per jaar. De inspanningen van champignonteler Heeren 't Voske leiden tot een klimaatneutrale teelt. De warmte-koude opslag levert 40% energiebesparing per m2. De toekomstige dakpanelen en raampanelen met zonnepanelen zullen voorzien in 30% van de energievoorziening op het bedrijf. De vierde Nature Counts teler is de Britse Cornerways Nursery. De Britse Sugar Factory heeft direct naast haar voorzieningen kassen gebouwd voor de energievrien delijke teelt van tomaten. Hiervoor hergebruiken de kassen, ook bekend als Cornerways Nursery, de warmte en carbondioxide die ontstaan tijdens het productieproces van de Britse Sugar Factory.

Nature Counts
In 2009 heeft The Greenery het duurzaamheidslabel Nature Counts geïntroduceerd. Het label wordt twee maal per jaar toegewezen door een jury van deskundigen. The Greenery wil met het Nature Counts initiatief de duurzaamheid in de tuinbouwsector bevorderen. Het initiatief wordt ingezet om op eenduidige wijze met klanten en consumenten over duurzame producten te communiceren. Alleen producten die bewezen succesvol zijn, komen in aanmerking voor het predicaat.

Duurzaamheidsverslag
The Greenery doet sinds jaren als enig Nederland AGF-bedrijf verslag van haar inspanningen op het gebied van duurzaamheid. Dit duurzaamheidsverslag vindt u op: http://www.thegreenery.com/home/groente-en-fruit/duurzaamheid