Bond van Trein-, Tram- en Busgebruikers


Hasselt-Maastricht
TreinTramBus verwelkomt sneltram Hasselt-Maastricht dinsdag, 27 september 2011 08:44

Spoor moet ruggengraat van openbaar vervoer worden

Vlaams minister van Mobiliteit Hilde Crevits kondigde aan dat in 2017 de eerste sneltram zal rijden van Hasselt naar Maastricht. Reizigersvereniging TreinTramBus verwelkomt dit initiatief en vraagt om ook de andere sneltramlijnen in Limburg met spoed uit te bouwen.

De Lijn onderzoekt al een paar jaar de mogelijkheid om sneltrams te laten rijden in Limburg, maar nu is er een concreet plan voor een sneltram Hasselt-Maastricht. TreinTramBus reageert enthousiast. "Een snelle verbinding tussen Hasselt en Maastricht is niet meer dan logisch", zegt woordvoerder Jan Vanseveren vanTreinTramBus. "De sneltram zal niet alleen twee provinciehoofdsteden met elkaar verbinden, maar ook twee universiteiten. Tot 1954 reed hier een trein, eigenlijk had die nooit mogen verdwijnen. Het is goed dat De Lijn nu het gat opvult."

De bus Hasselt-Maastricht doet er nu een uur tot 1 uur en twintig minuten over, helemaal niet aantrekkelijk voor een afstand van amper 30 kilometer. De sneltram zou het traject afleggen in 36 minuten, ongeveer een halvering. Duitse en Frans voorbeelden, maar ook onze kusttram, tonen aan dat sneltrams altijd hoge gebruikscijfers halen.

Deze lijn wordt de eerste tramtrein in Vlaanderen. TreinTramBus dringt er bij de diverse overheden op aan om ook de andere lijnen in noord- en oost-Limburg snel te realiseren. Bovendien dient het busnet zo te worden geheroriënteerd dat de bussen zoveel mogelijk aantakken op de sneltrams. Zo kan een maximaal aantal Limburgers voordeel halen uit de tramlijnen.