Gemeente Boskoop


PERSBERICHT 11.28 - Ingebruikname 1e drijvende teeltvloer boomteeltsector

Op donderdag 22 september 2011 is de eerste drijvende teeltvloer voor de boomteeltsector officieel in gebruik genomen. De drijvende teeltvloer is een zeer innovatief project, dat onderdeel uitmaakt van de pilot Duurzaam Zuidwijk. Het is innovatieve mijlpaal en daarmee een interessante ontwikkeling voor de bedrijfsvoering in de boomkwekerij van de toekomst. De officiële ingebruikname van de vloer vond plaats bij kwekerij Fa. A.N.M. Rijnbeek aan het Reijerskoop.

Unieke drijvende teeltvloer

Een drijvende teeltvloer is een systeem dat in de basis bestaat uit een teeltlaag voor het dragen van de planten met daaronder een waterberging voor gietwater of oppervlaktewater (zie ook de bijgevoegde tekeningen). De teeltvloer drijft dus direct op het water dat wordt opgeslagen. Het doel van deze methode is dat meervoudig en daarmee efficiënter gebruik van één oppervlakte mogelijk is. Onder de teeltvloer realiseer je namelijk (extra) gietwaterberging en oppervlaktewaterberging. Omdat de teeltvloer drijft, stijgt en daalt deze met het waterniveau mee. Bijkomend voordeel is dat het water volledig kan worden afgesloten van lichtinval, waardoor de kans op algengroei nihil is en de gietwaterkwaliteit hoog kan blijven.

De drijvende teeltvloer zal een jaar in proefopstelling blijven staan bij kwekerij Rijnbeek. In die tijd wordt geobserveerd of alles naar verwachting werkt en of bijvoorbeeld het water in het gietwaterbassin onder de teeltvloer van goede kwaliteit blijft. Voor het onderzoek naar en de aanleg van de drijvende Teeltvloer is samengewerkt door Grontmij Nederland B.V., Aendekerk Agro Tuinbouw Consult, Mastop Totaaltechniek bv, FlexBase en Dura Vermeer Infra Zuid-West.

Boomteeltsector toekomstbestendig: herstructurering en waterkwaliteit

De gemeenten Boskoop en Bodegraven-Reeuwijk zijn zeer nauw betrokken bij het stimuleren van een goed economisch perspectief voor de boomkwekerij in het algemeen en het pilotgebied Duurzaam Zuidwijk in het bijzonder. Een rendabele boomteeltsector is voor de nationale en vooral de regionale economie van groot belang. Door schaalvergroting in het boomteeltgebied zal het aantal bedrijven afnemen, maar zal de grootte van de bedrijven toenemen. Herstructurering van het boomteeltgebied is essentieel om economisch gezond, duurzaam en kwalitatief hoogwaardig te kunnen blijven produceren en de concurrentie de baas te blijven. Door herstructurering wordt gewerkt aan een duurzame oplossing om Zuidwijk toekomstbestendig te maken met respect voor het kenmerkende slagenlandschap.

Binnen de pilot Duurzaam Zuidwijk wordt naast herstructurering ook veel aandacht besteed aan innovatieve oplossingen voor het ontwikkelen van een duurzaam, klimaatbestendig watermanagementsysteem. De drijvende teeltvloer is daar een uitwerking van. Voor de boomteelt is water immers van levensbelang. Niet alleen moet er voldoende water (niet teveel en niet te weinig) zijn om de planten te kunnen begieten, ook moet dit water van een goede kwaliteit zijn. Vooral in droge periodes is dit lastig. Het water wordt dan zouter, omdat het zeewater verder de rivieren in stroomt.