Woningcorporatie Ymere

Ymere wil Hotel Flipper weg uit IJselbuurt

28-9-2011

De hoteleigenaar verhuurde in strijd met de huurovereenkomst dienstwoning aan hotelgasten.

Woningcorporatie Ymere wil haar bedrijfspanden aan de Borssenburgstraat en de Holendrechtstraat in Amsterdam-Zuid niet langer aan Hotel Flipper verhuren. De hoteleigenaar heeft in strijd met de huurovereenkomst een dienstwoning aan de Holendrechtstraat verhuurd aan hotelgasten. Dat bleek op 16 augustus jl. tijdens een controleactie van politie en Ymere. De hoteleigenaar is maandag 26 september gesommeerd de huur op te zeggen.

IJselbuurt Amsterdam-Zuid
Het hotel is gelegen in de IJselbuurt in stadsdeel Zuid. Hotel Flipper huurt de bedrijfsruimtes aan de Borssenburgstraat 1-5 van Ymere. Ymere verhuurt ook een naastgelegen dienstwoning aan de Holendrechtstraat aan de hoteleigenaar. Deze dienstwoning mag alleen bewoond worden door personeel van Hotel Flipper.

Zowel politie als Ymere krijgen regelmatig klachten van buurtbewoners over overlast die hotelgasten veroorzaken. Mede daarom zijn er strikte afspraken vastgelegd in de huurovereenkomsten over het gebruik van de bedrijfsruimte en de dienstwoning. Periodieke controleacties van Ymere zijn gericht op handhaving van deze afspraken en op terugdringing van de overlast voor de buurt.

Inspectie
Na aanwijzingen dat er hotelbedden werden verhuurd in de dienstwoning, inspecteerden medewerkers van Ymere op dinsdagavond 16 augustus onaangekondigd het hotel. Met assistentie van de politie werd geconstateerd dat er 11 buitenlandse hotelgasten in de dienstwoning verbleven, die betaalden voor een slaapplek in de dienstwoning.

De kleinste hotelkamer die werd verhuurd, was even groot als het bed dat er stond. Brandmelders bleken niet te werken en vluchtwegen bij brand waren geblokkeerd.

Juridische stappen
Ymere heeft dezelfde avond bewijs verzameld bij de hotelgasten en in de dienstwoning van het onrechtmatige gebruik. De afgelopen weken zijn juridische stappen voorbereid.

Ymere wil de zakelijke relatie met de hoteleigenaar beëindigen vanwege het doelbewuste misbruik van de dienstwoning, het onverantwoordelijke gedrag van de hoteleigenaar en schending van afspraken die Ymere eerder zwart-op-wit maakte met Hotel Flipper. Zo nodig zal een gang naar de rechter worden gemaakt voor het beëindigen van de huurovereenkomst.

Toekomst
De dienstwoning komt na ontruiming weer beschikbaar op de Amsterdamse woningmarkt. Ymere beraadt zich momenteel nog op de toekomst van de bedrijfsruimte na ontruiming.