Gemeente Boxmeer


Groei tegen de stroom in

De gemeente Boxmeer heeft als thema voor de begroting van 2012 `krimp en groei'. Tegen de landelijke stroom van krimp in, gaat de gemeente Boxmeer toch voor groei. Zelfs in deze tijd waarin als bezuinigingsmaatregel meer en meer taken van het Rijk overgeheveld worden naar de gemeenten. Een sluitende begroting vormt de basis voor het beleid. Op 9 november behandelt de gemeenteraad de begroting.

In een onderzoek van de gezamenlijke provincies naar de gemeentelijke begrotingen 2011 en de meerjarenramingen 2012-2014 wordt geconstateerd dat er sprake is van een (forse) achteruitgang van de financiële positie van de gemeenten. Dit wordt vooral veroorzaakt door de economische crisis. Op basis van de komende rijksbezuinigingen zien de provincies voor de komende jaren oplopende tekorten.

Het college van B&W ziet het blijven stimuleren van de economische groei en in relatie daarmee de zorg voor voldoende woningbouw als meest toekomstbestendig beleid voor Boxmeer. Dit biedt niet alleen een solide economische en sociaal-maatschappelijke basis, maar zorgt ook voor een stabiele financiële basis.

Wethouder financiën Erik Ronnes: "In de afgelopen tijd hebben er veel ombuigingen en beleidswijzigingen plaatsgevonden om structureel de begroting sluitend te krijgen. Daarnaast is toch getracht ontwikkelingen die voor Boxmeer van belang zijn van de grond te krijgen. In een tijd van financiële krimp en bevolkingskrimp lijkt dit een contradictie. Maar gaan zitten en wachten op betere tijden is hoe dan ook geen optie, wij blijven zoveel mogelijk de economische mogelijkheden stimuleren."

De goede kansen voor Boxmeer in dit economisch niet gunstige tij worden gerealiseerd door het zo optimaal mogelijk benutten van kansen en mogelijkheden. Het door de provincie opgestelde sociaal-economisch profiel bevestigt de zienswijze van het college. De werkgelegenheid ontwikkelt zich positief ten opzichte van het Noord-Brabantse gemiddelde. De werkloosheid is laag en de productiestructuur is evenwichtig van opbouw. Ook maakt de voorraad bedrijventerrein een potentiële groei mogelijk.

De begroting en het programma zoals dat op 9 november aanstaande in de gemeenteraad wordt behandeld, is in te zien en te downloaden via onderstaande link.

Gemeentebegroting 2012