Brabant koploper in EV industrie

Persbericht van Brabantse Ontwikkelings Maatschappij

E-Mob geeft beleidsaanbeveling om implementatie elektrisch rijden te bespoedigen

Tilburg, 28 september - Op initiatief van de BOM bundelden zes organisaties in vijf Europese regio's hun krachten in het project E-Mob, om zo het elektrisch rijden in hun omgeving een impuls te geven. E-Mob onderzocht de mogelijkheden van elektrisch vervoer in stedelijke gebieden. Door dit project heeft provincie Brabant zich internationaal kunnen positioneren en profileren.

De Brabantse Ontwikkelings Maatschappij startte het E-Mob project op verzoek van de provincie, omdat elektrisch rijden een speerpunt voor Brabant is. E-Mob bracht de kennis uit regionale pilots samen en ontwikkelde hiermee regionale business cases. Op basis van die cases konden de regio's tot een gemeenschappelijke strategie en beleidsaanbeveling komen voor de overheidsinstellingen, waarmee zij de introductie en implementatie van elektrisch rijden kunnen bespoedigen.

Binnen het POWER-programma (1), gesteund door Interreg IVC van de Europese Commissie, zochten Andalusië (Spanje), Malopolska (Polen), Zuid-Oost Engeland, Uppsala (Zweden) en Noord-Brabant naar mogelijkheden om de markt voor elektrisch rijden in hun regio te versterken. Er zijn grote verschillen in kansen en mogelijkheden voor de vijf regio's. De case van Noord-Brabant was gericht op cross-sectorale stimulering van elektrisch rijden, gekoppeld aan business development in de industrie. De betrokken regio's liepen tegen zaken aan als luchtkwaliteit en bereikbaarheid in stedelijk gebied.

Doel van het E-Mob project
Het doel van het E-Mob project is het versnellen van een succesvolle marktintroductie van elektrische voertuigen. De aanbevelingen uit het project worden verspreid onder beleidsmakers en actoren binnen de auto-industrie.
Wendy Persoon, projectleider van de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij legt uit: "Het netwerk dat ontstaan is tussen de regio's is van cruciaal belang om de technologische vooruitgang te kunnen monitoren en om zo te kunnen profiteren van elkaars kennis en expertise. Hierdoor is het ook eenvoudiger om samenwerkingsverbanden aan te gaan tussen industrie, kennis instellingen en beleidsmakers."

De BOM weet nu dat Brabant op implementatie en uitvoer een van de koplopers is binnen Europa in de EV industrie, evenals de UK. Voor Brabant is de aanbeveling om door te gaan met het clusteren van spelers en het initiëren van pilots en onderzoeken. De provincie kan zelf een actieve rol spelen door het opzetten van deze programma's en door duurzaam transport op te nemen in het beleid en de regionale strategie.

Wendy Persoon: "Nu is het zaak om te bepalen wat gebruikers en de overheid willen. Dan kan er bepaald worden wat de beste aanpak is en daaraan gaan bouwen. Dus niet lukraak laadpalen neerzetten, maar op basis van de gegevens een constructief plan uitwerken dat de regionale en nationale grenzen ontstijgt."
Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl

Bijlage:
* e-mob pbpdf




Razende Robot Reporter