Politie Hollands Midden

Voorschoten, Haaglanden - Leden criminele jeugdgroep aangehouden

Voorschoten, Haaglanden, 28-09-2011 o Met de aanhouding van twee Leidschendammers denkt de politie een reeks woninginbraken in de regios Haaglanden en Hollands-Midden te hebben opgehelderd. Naar een derde verdachte wordt gezocht. De verdachten maken deel uit van een criminele jeugdgroep in de Leidschendamse wijk Prinsenhof.

Onder leiding van een officier van justitie begon een bovenregionaal rechercheteam van de korpsen Haaglanden en Hollands Midden enkele maanden geleden een onderzoek naar de groep. Aanleiding was hun vermoedelijke betrokkenheid bij een groot aantal woninginbraken in onder meer Leidschendam-Voorburg, Den Haag en Voorschoten.

Geld en sieraden Tijdens het onderzoek bleken de verdachten in wisselende samenstelling s avonds frequent op inbrekerspad te gaan. Met autos zochten zij naar geschikte woningen, die zij vervolgens openbraken of waar zij via openstaande ramen of deuren naar binnen slopen. Eenmaal binnen gingen de verdachten op zoek naar onder meer geld en sieraden. Veel slachtoffers hielden aan de inbraken niet alleen grote financiële, maar ook emotionele schade over.

Doorzocht Op de vroege ochtend van dinsdag 27 september leidde het onderzoek tot de aanhouding van twee verdachten van 21 en 24 jaar oud. Na de aanhoudingen zijn hun woningen en kelderboxen doorzocht. Daarbij werden verschillende goederen in beslag genomen. Een derde verdachte van 22 jaar bleek dinsdagmorgen niet thuis. De politie is naar hem op zoek en de verdachte zal naar verwachting spoedig worden aangehouden. Ook zijn woning is dinsdagmorgen doorzocht. Met deze aanhoudingen is het onderzoek nog niet afgerond. De politie sluit meer aanhoudingen dan ook niet uit.

Negatieve invloed Met de aanhoudingen hoopt de politie het aantal inbraken in Leidschendam-Voorburg en omgeving terug te dringen. Ook hoopt de politie op een afname van de negatieve invloed die de criminele jeugdgroep op de wijk heeft. Het gaat daarbij enerzijds om angst onder goedwillende buurtbewoners, terwijl met name jeugdige buurtbewoners tegen de groepsleden opkijken en hen als voorbeeld zien. Buurtbewoners worden door de politie met een brief op de hoogte gebracht van de aanhoudingen.

Dit is een bericht van Politie Haaglanden.