Groen!

Alle Vlamingen wonen in Genk-Zuid

door Hermes Sanctorum (Vlaams parlementslid) op 27 september 2011 in "Gezondheid", "Milieu en natuur"

De onderzoeksresultaten van het Steunpunt Milieu & Gezondheid in Genk-Zuid deden heelwat mensen schrikken. Meer dan begrijpelijk als je als onderzochte persoon de boodschap krijgt dat je door de industrie in je buurt een verhoogd risico op kanker loopt.

Hermes Sanctorum vraagt dat Vlaanderen vooral lessen trekt uit de resultaten van dit onderzoek, gemaakt in opdracht van de Vlaamse overheid. Natuurlijk mag daarbij niet alleen gefocused worden op Genk Zuid. Het is niet zo dat Genk Zuid zomaar ongezonder is dan de rest van Vlaanderen. Zo scoort Genk Zuid voor een aantal andere schadelijke en kankerverwekkende stoffen lager dan de rest van Vlaanderen.

Maar we weten natuurlijk dat elke Vlaming wordt blootgesteld aan "een cocktail van schadelijke stoffen". Die blootstelling heeft niet alleen te maken met de schadelijke uitstoot van de industrie en het verkeer, maar zeker ook met historische vervuiling. En die bevindt zich op tal van plaatsen in Vlaanderen.

"Het verband tussen de plaats waar je woont - de giftige stoffen die er in de buurt voortkomen - en je gezondheid, is overduidelijk. Maar de onderzoeksresultaten in Genk-Zuid moeten er uiteindelijk toe leiden dat we besluiten gaan trekken voor gans Vlaanderen, want elke Vlaming wordt blootgesteld aan een cocktail van schadelijke stoffen. In die zin kunnen we zeggen dat alle Vlamingen in Genk-Zuid wonen ", aldus Hermes Sanctorum.

Hermes Sanctorum zal minister Schauvliege - morgen in het Vlaams parlement - vragen welke lessen de Vlaamse regering trekt uit dit onderzoek.

Contact: Hermes Sanctorum